Pasti, keperluannya untuk memeriksa markah sukan atau tabiat pemetik gigi dalam masyarakat bukanlah pemecah kesepakatan ketika anda berkencan, atau bahkan ketika anda menikah. Tetapi kini sudah seketika-dan anda melihatnya melakukan perkara-perkara yang lebih menjengkelkan setiap hari-ia boleh menjadi sukar untuk membiarkan barang-barang pergi tanpa melihat kotor atau komen yang menarik. Berita baiknya adalah benar-benar ada perkara-perkara yang anda boleh dengan mudah (baca: sneakily) lakukan untuk menggalakkan lelaki anda untuk, sesat, melaraskan.

Sekarang, kami tidak mengatakan bahawa anda harus melepaskan program latihan penuh untuk membetulkan setiap kecerdasan yang ada pada lelaki itu (jika anda mempunyai keinginan itu, mungkin sudah tiba masanya untuk mengambil perhatian keras terhadap tanda-tanda ini yang menunjukkan keadaan perkahwinan anda ). Tetapi, hei, seorang ahli yang diluluskan sedikit sekarang dan kemudian tidak menyakiti sesiapa pun. Dan jika petua-petua ini membantu anda mengekalkan perkahwinan yang bahagia, sihat-baik, anda hanya boleh berterima kasih kepada kami kemudian.

Jika anda mahu dia … menjaga anak-anak supaya anda mempunyai masa lapang
Suami anda tahu dia melakukan sesuatu yang baik apabila dia mengambil cucian kering tanpa bertanya, atau membela anda kepada kakaknya yang sakit. Tetapi adakah anda sebenarnya memberitahu dia itu? Memberi pujian setiap kali dia melakukan sesuatu yang anda suka bermakna dia mungkin akan melakukannya sekali lagi, kata Diane Gehart, Ph.D., profesor perkahwinan dan terapi keluarga di California State University, Northridge. “Mematuhi dan menghargai kelakuan yang diingini adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak daripada apa yang anda mahu, terutama dalam hubungan jangka panjang,” katanya. “Kebanyakan orang bertindak balas dengan lebih baik terhadap pengukuhan positif kerana mereka merasa selamat, dan itu membolehkan mereka merangkul tindakan baru dengan lebih mudah dan ikhlas.” Jadi semasa anda mungkin berfikir adalah jelas bahawa anda menghargai dia menonton anak-anak semasa anda berada di yoga-dan anda mungkin melakukan kebaikan yang sama apabila dia memukul gim-cuba berkata “terima kasih” dan memberinya ciuman cepat sebelum anda menuju ke kelas. Mendengar pujian anda memberi makan kepada ego dan mewujudkan persatuan positif dengan tingkah laku tertentu, menjadikannya serupa untuk mengulanginya.

Jika anda mahu dia … berhenti meninggalkan barangannya di mana-mana
Adakah anda mengerang setiap kali dia melemparkan pakaian gim kasar di lantai bilik tidur, bukannya di hamper? Cobalah untuk memegangnya kerana, secara kebetulan, berulang-ulang berteriak tentang betapa banyak kebiasaan buruk yang membebani anda boleh mencetuskan tindakan yang tepat. “Perilaku begitu banyak dipecat oleh perhatian apa-apa jenis,”kata Amy Sutherland, pengarang Apa Shamu mengajar saya tentang Kehidupan, Cinta dan Perkahwinan: Pelajaran untuk Orang dari Haiwan dan Jurulatih mereka, yang mempelajari teknik-teknik jurulatih haiwan eksotik dan berjaya meletakkan prinsip-prinsip yang sama untuk digunakan dalam perkahwinannya. “Apabila saya berhenti merungut dan menunjukkan apa yang suami saya salah setiap hari, saya melihat perubahan dalam interaksi kita dengan cepat-mereka menjadi lebih positif, dan selagi saya telah membangkitkan kegusaran sekali [anda tahu, untuk memastikan dia benar-benar menyedari bahawa ia menyalahkan kamu], tingkah laku itu mula jatuh di tepi jalan. ” Jadi pada masa akan datang anda akan meniup sekering kerana dia sekali lagi lupa bahawa tuala basah perlu sebenarnya digantung untuk kering, kajian Sutherland mencadangkan menarik nafas panjang, menggantungnya sendiri, dan membiarkannya pergi. Kemudian apabila dia melakukannya sendiri, bersuara bagaimana gembira yang membuat anda. Dia masih mendapat perhatian, hanya dari pelbagai positif yang lebih mungkin diterima, dan bukannya diabaikan.

Jika anda mahu dia … sebenarnya dengar drama keluarga kakak anda
Sekiranya suami anda masih ada tidak mendapat petunjuk, anda mungkin perlu menyatakan apa yang anda mahukan secara langsung. Tetapi lakukannya tanpa membiarkan kebencian atau kerengsaan merayap ke dalam nada anda. “Mintalah apa yang anda mahu semata-mata, tanpa anggapan bahawa dia akan mengatakan tidak,” kata Gehart. Dan ingatlah bahawa lelaki anda bukan pembaca minda. “Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi seorang rakan yang kecewa dengan yang lain, sementara yang kedua tidak tahu bahawa ada apa-apa jenis harapan atau masalah,” jelasnya. Dia mungkin tidak tahu apa-apa, dan akan menyelesaikan masalah itu apabila anda memberitahu dia bahawa ia mengganggu anda. Bawa ia apabila anda tenang dan boleh bercakap tanpa penghinaan atau kekecewaan. “Kebanyakan rancangan orang B adalah untuk merayu pelan A-kerana pasangan mereka tidak mendapatnya buat kali pertama-atau mendapat lebih baik,” kata Sutherland. “Dalam kes itu, anda cuba mengubah tingkah laku seseorang dengan ugutan, yang biasanya tidak berfungsi dan hanya tidak menyenangkan.” Fikirkanlah seperti seorang jurulatih haiwan: Anda mungkin perlu mencuba beberapa perkara sebelum anda mendapat kelakuan yang diingini. Tetapi jika selalu ada “undercurrent” saya tahu anda tidak akan melakukan ini juga, jadi mengapa mengganggu? ” maka kemahiran baru tidak mungkin diterima pakai. Begitu juga dengan suami anda, walaupun kami ingin mempercayai dia lebih bijak daripada haiwan peliharaan keluarga.

Jika anda mahu dia … memperbaiki beberapa masalah kebersihan.
Sama ada ia kasar atau hanya menjejaskan tidak penting … anda hanya mahu dia berhenti, dan menggunakan teknik gangguan boleh berfungsi keajaiban. Ambil contoh, ketika suami Sutherland melayang di atasnya semasa dia memasak. Kebiasaannya mengusir pemancingnya, jadi dia memberinya parsley untuk memotong, atau cip untuk snek di kawasan lain dapur. Bunyi mudah-dan seperti sesuatu yang mungkin anda simpan selama tiga tahun anda, pasti-tetapi ia melakukan silap mata. “Jangan sekali-kali katakan, ‘Lakukan ini supaya kamu tidak melakukan perkara yang benar-benar mengganggu saya,'” kata Sutherland. “Hanya menawarkan aktiviti lain yang ingin dilakukan oleh orang itu, seperti memakan kerepek. Itu tidak licik kepada saya dan ia membuatkan tabiat menjengkelkan hilang.” Jadi pada kali berikutnya anda menangkapnya menggigit pada kukunya di depan TV (kasar), jangan menampar tangannya dan beritahu dia berhenti. Sebaliknya, berikan dia telefon anda dan minta dia membaca artikel yang anda mahu pendapatnya, atau hanya memegang tangannya untuk menduduki mereka dan menunjukkan kasih sayang. Menang-menang.

Jika anda mahu dia … semak masuk bukannya MIA
Mari kita bersikap adil: Kamu bukan orang yang tidak bersalah dalam permainan latihan ini. Anda juga mempunyai tabiat yang mengganggu (ya, kecenderungan untuk melupakan telefon anda di mana-mana). Jadi, jika dia cuba mengubah cara anda, bagaimanakah itu akan membuat anda merasa, dan bagaimana pula dengan itu akan menyebabkan anda bulu? Meletakkan diri anda dalam kasutnya boleh membantu merasionalkan tabiatnya untuk anda. Sekiranya dia mengeluh setiap kali anda gagal teks atau memanggil apabila terdapat perubahan dalam rancangan, anda mungkin merasa dia cuba mengawal atau mencekik anda-dan itulah cara dia menafsirkannya juga. Apabila dia keluar dari grid, menembak dia teks yang mengatakan anda mencintainya dan hanya ingin tahu dia selamat. Biarkan pada itu, dan laraskan rancangan anda dengan sewajarnya. Itu boleh membantu dia melihat keadaan itu dengan cara yang berbeza, dan mungkin kurang bertahan. Sutherland mencadangkan mengadopsi moto jurulatih haiwan juga: “Ia bukan kesalahan haiwan.” Apabila beberapa percubaan latihannya sendiri tidak berfungsi, dia tidak menyerah atau menyalahkan suaminya. Sebaliknya, dia menjadi kreatif dan berfikir strategi baru.

Jika anda mahu dia … menjadi lebih seperti anda
Ya, kami pergi ke sana. Ia mungkin kelihatan seperti kehidupan akan menjadi lebih mudah jika dia mengambil beberapa sifat yang lebih baik anda, tetapi periksa realiti: perbezaan itu adalah apa yang menarik minat orang-orang yang benar-benar boleh menghidupkan anda. Itu sebahagian daripada kehidupan, dan hubungan, jadi lebih cepat anda belajar untuk melepaskan kawalan, lebih baik anda akan merasa dan semakin banyak yang anda akan dapat. “Anda mungkin menyedari bahawa anda telah berkahwin dengan ‘spesies’ lelaki yang naluri semulajadi meninggalkan kaus kaki di lantai tidak kira apa pun,” kata Sutherland. “Semua orang datang dengan kebiasaan berkelakuan keras, yang menjadikan kita semua haiwan yang berbeza, yang menjadikan dunia begitu menarik.” Dan ingatlah bahawa sebahagian daripada kebiasaan ini adalah sebab anda jatuh cinta di tempat pertama-jika tidak kerana mereka tertarik pada anda, maka mungkin disebabkan oleh geseran dan percikan akibat perbezaan anda. “Hampir setiap tingkah laku mempunyai aspek positif dan negatif,” kata Gehart. “Pekerja keras kerap bimbang, jenis romantik saya menjadi lebih lemah dalam bidang praktikal. Apabila anda merasakan ‘kelemahan’, fikirkan bagaimana ini adalah kekuatan di kawasan lain yang anda mungkin tertarik pada mulanya.”

Berkaitan:
7 Tanda-tanda Suami Anda Memerlukan Pengesan yang Menyenangkan
5 Tanda-tanda Anda Perlu Terapi Pasangan
14 Perkara Terbaik Abadi Mengenai Kencan Seorang Lelaki Pendek