gambar

Anda telah mendengar semua clichés menipu yang diberi penghormatan masa – dia mula mengambil lebih banyak minat dalam penampilannya, dia tiba-tiba seolah-olah tahu beberapa teknik seksual baru – dan mereka clichés untuk sebab: Lelaki sering mengikuti corak-corak ini jelas apabila mereka tidak setia. Tetapi terdapat juga tanda-tanda awal yang lebih halus, perkara-perkara khusus yang semua orang katakan dan lakukan sebelum ini mereka sesat, menurut Elizabeth Landers dan Vicky Mainzer, pengarang buku baru Skrip: 100% Perkara Absolutely Predictable Men Do When They Cheat.

Skrip untuk philanderers? Bahawa semua lelaki mengikuti? Pasti, nampaknya seperti tanggapan yang terlalu banyak tentang subjek kompleks. Tetapi Landers dan Mainzer hanya mengembangkan teori mereka selepas mendengar rentetan kawan melepaskan diri tentang lelaki yang tidak setia mereka. Dalam setiap cerita wanita, lelaki menyampaikan garis yang sama, dalam urutan yang sama. Tertarik, pasangan itu mula bercakap dengan isteri jilted di seluruh negara. Dan dalam beratus-ratus wawancara, mereka terus mendengar … garis yang sama, perintah yang sama.

Landers mengatakan bahawa untuk kebanyakan lelaki, mengikuti skrip adalah perkara bawah sedar, bukan semacam konspirasi maskulin yang luas. “Pada saat suami mulai jalan menuju perzinahan,” katanya, “dia sudah mendengar penjelasan dan rasionalisasi yang digunakan oleh suami-suami lain, jadi dia mengambil garis dari mereka.” Pasti, beberapa orang jahat mungkin dengan sengaja mengutip dari skrip, tetapi kebanyakan lelaki tidak menyedari bahawa mereka ingkar kepadanya.

Di mana sahaja dari 22 peratus hingga 60 peratus suami mungkin tersesat, bergantung kepada kajian yang anda baca atau pakar yang anda tanya. Tetapi inilah yang majoriti pakar bersetuju: Kebanyakan urusan berlaku dalam perkahwinan yang sudah dalam masalah – sama ada pasangan itu menyedari hal itu. Oleh itu, dengarlah ini Skrip dalam kehidupan anda sendiri; mereka mungkin atau tidak boleh menjadi bukti keras bahawa lelaki anda akan menipu – tetapi mereka pasti tanda-tanda bahawa perkahwinan anda boleh menuju ke masa yang sukar. Inilah caranya untuk mengenali mereka supaya anda boleh mengganggu skrip (tidak kira siapa yang memulakannya, ia mengambil masa dua untuk bertindak) dan mencabar suami anda untuk bekerja dengan anda untuk mendapatkan tempat-tempat kasar hubungan anda bersama.

Penafian Pencegahan

Beliau berkata: “Saya tidak akan berbuat demikian kepada anda.”

Michael Stern, * seorang eksekutif rekod berusia 39 tahun, masih ingat pada hari dia mengatakan kata-kata ini kepada isterinya. “Kami bercakap mengenai urusan Presiden Clinton,” katanya. “Saya tertawa pada idea bahawa saya tidak akan setia.” Tetapi setahun kemudian, dia tersesat.

Seorang lelaki yang mengatakan garis ini mungkin percaya perkataannya sendiri, kata Landers. Tetapi pada tahap tertentu dia mengikuti skrip, yang mengajarnya untuk menubuhkan “watak “nya – pasangan penyayang dan penyokong – sejak awal perkahwinannya. Komen ini, kata Landers, “melemparkan isteri mereka ke landasan, jadi mereka tidak mungkin percaya bila sesuatu berlaku.”

Bagaimana untuk mengganggu skrip

Malah barisan yang tidak berbahaya ini memberikan pembukaan yang baik untuk menghasilkan dialog mengenai kesetiaan dan kedekatan. Sekiranya dia berkata, “Saya tidak akan pernah berbuat demikian,” anda mungkin menjawab, “Saya tidak. Tetapi jika salah seorang daripada kita merasa tergoda, bolehkah kita bercakap mengenainya?” Atau: “Itu bagus untuk dengar, tetapi ia berlaku kepada banyak pasangan. Adakah anda akan memberitahu saya jika anda rasa tidak selesa dalam perkahwinan kami?”

*Nama telah diubah.

Kebimbangan untuk Kesejahteraan Anda

Dia berkata: “Anda perlu berjumpa psikiatri.”

Jim Cannon tidak menipu isterinya, tetapi tiga tahun lalu, pemain berusia 32 tahun itu mendekat. Dia tertarik kepada rakan sekerja yang sentiasa penuh tenaga. “Isteri saya boleh menjadi sangat letih dan frazzled,” katanya. “Saya tahu dia mempunyai jadual yang sangat sibuk, tetapi saya memutuskan bahawa stresnya telah memberi impak kepada saya dan kedua anak kita. Saya berpendapat bahawa dia tidak meletakkan usaha yang mencukupi untuk hubungan kita. Pelancaran pejabat saya? ” Dia mencadangkan bahawa isterinya bercakap dengan seorang doktor mengenai pembedahan antidepresan. (Dia enggan.)

Dalam wawancara mereka, Landers dan Mainzer mendapati bahawa hampir semua suami memberitahu isteri mereka bahawa mereka mengalami masalah atau tertekan; Dalam banyak kes, lelaki itu menyarankan bahawa isterinya mencari kaunseling profesional. “Dia mungkin tidak menyedari dia melakukannya, tetapi dia mula membina sebuah kes,” kata Landers. “Dia melukis kamu sebagai orang yang mengusir dia.” Sudah tentu, sesetengah wanita ini mungkin memerlukan perhatian perubatan. “Tetapi komen anda-memerlukan-bantuan sangat meruncing sehingga tidak boleh sentiasa benar, “kata Landers.

Untungnya, daya tarik pejabat Jim Cannon tidak berkembang lagi. “Semakin saya mengenali wanita itu di tempat kerja,” katanya, “Saya tidak cukup berminat untuk membahayakan perkahwinan saya untuknya.” Sementara itu, ketika beban kerja isterinya sendiri meringankan, sikapnya pula juga. Jim menyedari bahawa “kemurungan” isterinya bukan kimia, tetapi reaksi semulajadi terhadap keadaan kehidupan yang sibuk. Dan dia telah bertindak balas dengan menarik diri – dan jatuh ke dalam skrip. “Saya cepat jumpa kesimpulan tentang keadaan mental isteriku,” katanya. “Dan penghakiman saya jelas diliputi oleh minat saya terhadap wanita di tempat kerja,” katanya.

Bagaimana untuk mengganggu skrip

Sekiranya anda mendapat komen seperti ini, jangan hanya menolaknya atau biarkan ia melancarkan punggung anda – atau lebih teruk lagi, marahkan. Anda mungkin berkata, “Saya merasa letih dan tertekan, tetapi apa yang membuat anda fikir saya serius tertekan?” Jika dia menyarankan agar anda pergi ke kaunseling, mintalah dia datang bersama anda untuk terapi pasangan – kemudian gunakan sesi untuk membantu anda berdua benar-benar berkomunikasi tentang betapa sukarnya untuk mengurus kehidupan sibuk anda, dan apa yang boleh anda lakukan bersama memperbaiki keadaan.

The Blame Game

Dia berkata: “Saya terus memberitahu anda …”

Suami Kelly Hanson berkata kata-kata ini berkali-kali sehingga dia menyalahkan diri sendiri apabila dia akhirnya mengalami hubungan sulit. Pemain berusia 28 tahun itu memilih untuk meluangkan masa daripada kerjayanya sebagai pereka perabot rumah untuk menjaga anak lelaki berusia 1 tahun. “Ken terus memberitahu saya saya perlu kembali bekerja,” katanya. “Saya benar-benar mahu – saya akan kacau di apartmen kecil kami, tetapi saya juga mahu berpegang pada keputusan saya dan memberi bayi saya setahun lagi dengan saya sepenuh masa.”

Landers mengiktiraf senario ini. “Dia memberitahu anda untuk memperbaiki diri anda dengan beberapa cara. Kembali ke sekolah, menyertai gim, luangkan waktu, apa sahaja,” katanya. Ia mungkin kelihatan seperti cinta sukar, kata Landers dan Mainzer – lelaki anda mendesak anda untuk meneruskan matlamat yang akan memenuhi anda. Tetapi selalunya motivasi untuk melakukan ini (sama ada atau tidak dia sedar tentangnya) tidak begitu altruistic. Satu: Dia melekat pada premis skrip bahawa dia adalah pasangan yang positif dan berpikiran tinggi – selepas semua, dia hanya cuba membantu. Dua: Dia meletakkan anda sebagai orang yang memerlukan bantuan. Tetapi kamu tidak akan dengar. Dan jika hanya anda, anda akan menjadi lebih bahagia dan lebih baik – yang akan menjadikannya lebih bahagia.

Kelly, yang kini bercerai, mengatakan dia terlepas tanda amaran awal ini. “Ken bertindak seperti dia bimbang tentang perasaan saya tentang tinggal di rumah,” katanya. “Tetapi apa yang dia benar-benar mendapat ialah dia mahu saya menjadi lebih daripada sekadar seorang suri rumah yang membosankan dan saya lebih baik melakukan sesuatu mengenainya, atau sebaliknya.”

Bagaimana untuk mengganggu skrip

“Mencabar dia untuk menerangkan dirinya,” kata Landers. Adakah dia mengatakan bahawa dia mahu anda lebih kerjaya? Bahawa dia merasakan anda tidak mendengar nasihatnya? Meminta soalan akan membantu anda untuk mengetahui apa yang benar-benar di dalam fikirannya. Sebaik-baiknya, ini akan memulakan perbualan yang berterusan yang menjatuhkan anda ke sudut pandangan masing-masing.

Plea untuk Perhatian

Dia berkata: “Bagaimana dengan saya?”

Kebanyakan lelaki tidak akan mengatakan garis yang tepat ini, tetapi itulah yang mereka fikirkan. Sentimen – bahawa dia telah undervalued oleh anda – dinyatakan dalam bentuk lain, seperti, “Bolehkah saya terima terima kasih sekali-sekala?” atau “Saya tidak pernah dapat melakukan apa yang saya mahu lakukan.” Atau dia mungkin diam-diam menenggelamkan, yang dilakukan oleh Jim Cannon. “Saya tidak berasa seperti isteri saya menghargai saya,” katanya. “Rumah itu sentiasa kemas, dan pada waktu petang, dia menghabiskan lebih banyak masa di katil kanak-kanak – membuat mereka tidur – daripada di dalam kita. Sementara itu, saya merasakan saya telah menamatkan tawaran saya, pendapatan dan memandu anak-anak pada hujung minggu. “

Tidak dinafikan, isteri Jim mempunyai perspektif yang sangat berbeza, tetapi bagi seorang lelaki yang mengikuti skrip, itu adalah di sebelah titik. “Dia berasa seperti tidak peduli dan sumbangannya kepada kehidupan keluarga tidak dinilai,” kata Landers. Tetapi sukar untuk mengetahui sejauh mana perasaan ini dijalankan jika dia tidak memberitahu anda.

Bagaimana untuk mengganggu skrip

Hidupkan komennya yang bergumam ke dalam perbualan yang sebenar. Jika dia jenis senyap, anda perlu bekerja lebih keras untuk memecahkan masalahnya. “Bangkitkan topik yang melibatkan perasaan,” kata Landers. Masa anda mungkin telah nampak nipis akhir-akhir ini – bolehkah dia fikir anda menolaknya? Tetapkan dia lurus. Atau anda mungkin bertanya jika ada apa-apa yang dia rindukan tentang kehidupan pra-anak anda, seperti malam tarikh istimewa anda. Biarkan dia tahu awak merindui mereka juga. Fakta adalah, mungkin anda berdua merasa kurang dihargai. Jadi bercakap mengenainya, dan cari cara dan meluangkan masa untuk menyambung semula.

Drift Besar

Dia berkata: “Saya telah dewasa dan anda tidak mempunyai, anda tidak memahami saya.”

Ini adalah pemandangan penting dalam skrip. Dia tidak lagi hanya membayangkan pemotongan antara kamu; Dia memberitahu anda bahawa anda berdua sedang melayang. Plot tidak berubah banyak – dia terus membingkai dirinya sebagai yang lebih kuat, sementara anda gagal berubah dalam beberapa cara – tetapi ketegangan lebih tinggi.

Sifat menuduh garis ini juga akhirnya menguatkan hujahnya, kerana isteri sering bertindak balas dengan kemarahan. Apabila Kelly mendengar kata-kata ini, dia berkata, “Saya rasa seperti saya diserang, dan kemudian, kita mula berdebat. Saya datang seperti pertahanan, pemutar yang hanya tidak ‘menerima’ apa yang dia katakan . ”

Sebenarnya, “Saya telah dewasa dan anda tidak mempunyai” adalah salah satu daripada banyak komen yang boleh digunakan oleh seseorang untuk mencetuskan ketidaksepakatan. “Dia memaksa kamu untuk bertindak tidak menyenangkan atau tidak rasional, yang memacu lebih lanjut tentang hubungan antara kamu,” kata Landers. “Ia membuatnya merasa kurang bersalah untuk menghabiskan masa jauh dari rumah.”

Bagaimana untuk mengganggu skrip

Ya, itu adalah komen yang buruk, tetapi sekurang-kurangnya dia memberi anda peluang untuk mengambil bahagian dalam dialog. Seperti yang ditulis oleh Landers dan Mainzer, “Eureka! Dia bercakap! Kepada anda! Dan perkataannya … tentang bagaimana dia merasakan!” Bahagian yang rumit adalah untuk mendengarnya tanpa bertindak tegas. “Sebaliknya, dorong dia untuk bercakap lebih banyak,” kata Landers. “Ini boleh menyebabkan lebih banyak perbincangan yang boleh membiarkan dia tahu bahawa anda memahaminya.”

Jeda Dramatik

Dia berkata: Tiada apa-apa.

Pada satu ketika, nampaknya terdapat pemecahan dalam skrip. Dia tidak bercakap dengan anda – mungkin tidak melihat anda – seperti yang dia digunakan. “Walaupun sebelum saya secara rasmi melihat wanita lain, saya berkongsi lebih banyak dengannya berbanding dengan isteri saya,” kata Michael. “Lebih mudah bercakap dengannya.” Pada asasnya, dia mendapati kepercayaan baru – yang lebih menyokong.

Para suami perempuan Landers dan Mainzer yang diwawancara semuanya mula mencari di tempat lain untuk penghargaan yang mereka rasa mereka hilang di rumah. Dalam buku mereka, penulis menyebutnya “bercakap dengan BMW (Sesiapa Tetapi Isteri Saya).” Satu-satunya maklumat yang perlu diteruskan oleh BMW adalah apa yang dia katakan dan menunjukkan kepadanya tentang dirinya sendiri – jadi dia melihat, katakan, kecerdasannya cepat, bukan kecenderungan pemicu rambutnya. Adapun isterinya, “Dia tahu terlalu banyak tentang dia,” kata Landers. “Jadi, dari perspektifnya, mana-mana wanita lain lebih cenderung menyokong.”

Bagaimana untuk mengganggu skrip

Anda mungkin terjebak dalam tempoh tenang ini, tetapi jangan. “Ambil langkah pertama untuk merapatkan jurang itu,” kata Landers. Anda mungkin berkata, “Saya rasa ada jarak antara kami akhir-akhir ini. Anda tahu bahawa anda boleh bercakap dengan saya mengenai apa-apa, bukan?” Jika anda mengesyaki dia mungkin tertarik kepada orang lain, tanya tentangnya tanpa kemarahan. Pasti, ini sukar dan menyakitkan untuk dilakukan, tetapi ia mungkin membawa dia untuk mengakui kebenaran. Dan bercakap mengenai tarikan boleh mengurangkan sedikit keseronokan haram yang dia dapatkan dari ikatan dengan wanita lain pada licik.

Akta lenyap

Dia berkata: “Saya akan memerlukan lebih banyak masa untuk …”

Dia perlu menambah jam kerja pada projek kerja. Dia perlu meluangkan lebih banyak masa untuk perlumbaan besar. Dalam kes Jim, itu semata-mata: Kerja gila. Saya perlu meletakkan dalam masa yang panjang. “Isteri saya tidak tahu bahawa saya tinggal lewat untuk berjumpa dengan rakan sekerja wanita,” katanya. Pengumuman “Saya memerlukan masa” datang terlambat dalam cerita, tetapi kadang-kadang sebelum urusan itu bermula. Keputusannya untuk menipu mungkin tidak 100 peratus pasti, tetapi dia bersiap-siap. “Dia mengalihkan perhatian isterinya dan membeli dirinya beberapa lama,” kata Landers. “Dengan cara ini, dia boleh menunda untuk menjawab soalan mengenai tempatnya nanti.”

Bagaimana untuk mengganggu skrip

“Tanya soalan sekarang!” kata Landers. “Terutama jika usahamu memberitahu anda sesuatu berlaku.” Anda mungkin berkata, “Saya tahu anda mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan, tetapi adakah itu semua? Adakah sesuatu yang lain berlaku di sini – sesuatu yang boleh kita bincangkan?” Tolak isu ini.

Ingat, sebarang skrip boleh ditulis semula. Ini mungkin salah satu peluang terakhir anda untuk mencegah krisis merosakkan perkahwinan anda. Jangan biarkan penafian atau kebencian menghalang anda daripada merampasnya; Mengatasi perkara yang sukar bersama adalah apa yang membina bon bermakna yang benar-benar tidak dapat dipecahkan – tidak kira apa cara anda.

“Kenapa saya ditipu”: Masuk ke dalam minda seorang adulter lelaki.