Setengah Orang Amerika Fikirkan Wanita Harus Diperlukan Oleh Undang-undang untuk Mengambil Nama Nama Suami-Nya – Inilah Kenapa

Pada tahun 2006, tinjauan dielephone orang dewasa mendapati bahawa lebih daripada 70% di Amerika Syarikat berfikir wanita harus menukar nama keluarga mereka apabila mereka berkahwin dengan lelaki dan kira-kira 50% percaya ia sepatutnya dikehendaki oleh undang-undang untuk berbuat demikian. Tetapi kajian yang lebih baru yang diterbitkan oleh seorang ahli sosiologi berusaha untuk meneroka statistik yang mengganggu – dan hasilnya agak menggelisahkan.

Didalam Isu Jantina kertas bertajuk “Hillary Rodham Versus Hillary Clinton: Akibat Surname Choice in Marriage” (rujukan kepada Hillary Rodham Clinton yang dihadapi pada mulanya menjaga nama sulungnya ketika dia menikah dengan Bill Clinton), Emily Fitzgibbons Shafer berusaha untuk meneliti bagaimana orang melihat wanita berdasarkan semata pilihan keluarga. Untuk melakukan ini, beliau menyampaikan senario hipotetis kepada 1,200 orang dewasa dalam tinjauan dalam talian nasional.

Dalam pemberian yang diberikan kepada pengambil jemputan, seorang wanita (Carol) bekerja berjam-jam di atas pekerjaannya yang mengharapkan promosi, dan suaminya (Rang Undang-Undang) mula merasa kesal atas ketiadaannya yang berterusan dan hakikat bahawa dia perlu mengambil kekurangan di sekeliling rumah ketika dia tidak ada di sana (LOL). Mereka yang mengambil bahagian dalam kajian itu diminta menilai Carol atas komitmennya untuk menjadi isteri, berapa hari dia harus ~ dibenarkan ~ bekerja terlambat, dan bagaimana Bil yang betul akan memisahkan Carol jika keadaan berterusan. Pembolehubah hanya nama terakhir Carol – beberapa peserta diberitahu namanya ialah Carol Sherman (nama sulungnya), yang lain diberi Carol Sherman-Cook, dan kumpulan terakhir diberitahu Carol Cook (telah mengambil nama suaminya).

Kajian itu mendapati bahawa dua kumpulan tidak menilai kebolehan Carol yang sangat berbeza berdasarkan namanya: wanita (secara umum) dan lelaki yang berpendidikan tinggi. Walau bagaimanapun, lelaki berpendidikan rendah mendapati Caroline hipotetikal yang membuat nama gadisnya menjadi “kurang komited” seorang isteri daripada Carol Cook. Kumpulan ini juga memberikannya kurang “dibenarkan” hari lewat lewat ketika namanya kekal Carol Sherman, dan mendapati bahawa suaminya akan lebih dibenarkan untuk menceraikannya – “atas pengabaiannya terhadap pernikahan itu (sebagaimana diukur melalui keterlambatan berulang).” Oy.

“Alasan yang paling umum (kira-kira 50% daripada kes) yang diberikan oleh individu yang menganjurkan perubahan nama wanita adalah kepercayaan bahawa wanita harus memprioritaskan perkahwinan mereka dan keluarga mereka di hadapan mereka,” kata Shafer dalam kajian itu. Rupa-rupanya, itu tidak pergi kedua-dua cara, kerana anda tidak biasanya mendengar tentang undang-undang yang memaksa lelaki melepaskan sebahagian daripada identiti mereka atau secara umumnya bertindak lebih “bersahaja.”

Ini adalah lebih daripada sekadar nama. “Pada tahap yang lebih tinggi,” kata Shafer kepada Broadly, “terdapat sebuah badan kesusasteraan yang menunjukkan bahawa apabila wanita bertindak terlalu agresif – yang mengatakan mereka bertindak terlalu banyak seperti lelaki di tempat kerja, mereka bertindak dengan kepentingan sendiri, jika mereka tidak panas, jika mereka pengurus yang baik – mereka menghadapi tindak balas dalam konteks tempat kerja. Kerja saya menunjukkan bahawa wanita boleh menghadapi tindak balas di rumah juga jika mereka tidak bertindak ‘betul’ sebagai isteri.

Saya tidak di sini untuk memalukan wanita yang lakukan memutuskan untuk mematuhi adat mengambil nama suami mereka apabila berkahwin – itu pilihan mereka, dan jika ia membuat mereka gembira, indah. Tetapi tepatnya: pilihan. Tidak seorang pun (lelaki atau wanita) harus diberi mandat untuk menyerah (atau menyimpan) nama belakang mereka, dan mereka tentu tidak boleh malu atau dibuli untuk keputusan mereka sama ada cara.

(h / t ScaryMommy)

Ikut Redbook di Facebook.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 89 = 93