The Hard Stuff: “Bantuan! Sepupu saya Tidur Dengan Suami saya.”

karen karbo

Tara Donne

Sepupu saya dan saya sentiasa menjadi kawan baik, tetapi empat tahun yang lalu saya mendapati dia tidur dengan suami saya. (Dia dan saya baru sahaja berpisah.) Apabila saya berhadapan dengannya, dia mengakuinya dan tidak menunjukkan penyesalan. Malah, dia terus memberitahu saya bahawa saya telah melakukan perkara-perkara buruk dan juga ibu yang tidak baik. Saya memberitahunya supaya tidak dapat hidup saya. Sejak itu, dia telah berusaha untuk menjadi kawan rapat dengan anak perempuan remaja saya (melalui MySpace), bekas teman lelaki saya, dan rakan-rakan. Dia telah memberitahu sahabat dan saudara-saudara kita bahawa kita tidak lagi berkawan kerana saya cemburu terhadap hidupnya dan kehamilannya. Bagaimanakah saya dapat melupakan kebencian saya terhadap alasan maaf ini untuk saudara seiman? V.H. 32, Dallas

Kehidupan tidak akan lengkap tanpa beberapa kerabat yang menjengkelkan. Mereka harus ditambah ke senarai pendek, bersama dengan kematian dan cukai, perkara yang tidak dapat dielakkan. Apa yang dilakukan sepupu anda adalah benar-benar hina, dan dari bunyi itu, kelakuannya terus menjengkelkan dan tidak sesuai.

Banyak perkara yang perlu dikatakan untuk bekerja dan melewati perasaan buruk yang menyebabkan kita, dan yang lain, kecewa. Tetapi dalam tergesa-gesa kami untuk bergerak keluar dari tempat yang tidak menyenangkan dan selesa ini, kadang-kadang kita melihat fakta bahawa perasaan kita dibenarkan.

Saya tidak menganjurkan stewing tentang ini, kerana kurang anda berfikir tentang wanita ini lebih baik, tetapi mengapa tidak hanya menerima keadaan? Siapa kata anda perlu menyukainya? Undang-undang yang tidak tertulis yang kita sepatutnya menyukai semua orang, atau tidak mempunyai perasaan sakit terhadap siapa pun, adalah satu aspek budaya Amerika yang pelik. Terdapat peribahasa Ireland hebat: Dendam adalah perkara hangat.

Adakah anda sering melihat sepupu ini? Adakah terdapat perjumpaan keluarga besar di mana anda terpaksa bersembang di atas mangkuk menumbuk? Jika ya, anda boleh bersikap sopan tanpa melibatkannya. Sudah tentu sah untuk mengatakan, “Oh, hi, Emily” dan berbalik dan berjalan pergi. Apabila datang kepada sepupu anda cuba berkawan dengan anak perempuan dan sahabat anda, penerimaan mungkin memerlukan beberapa disiplin diri tambahan. Jangan melibatkan diri anda sendiri. Bangkit di atasnya. Jika dan apabila orang menyebutkan perselisihan itu, ingatkan mereka bahawa terdapat dua sisi untuk setiap cerita dan bahawa anda dan sepupu anda mempunyai sejarah yang rumit, dan biarkannya. Sekiranya saya, saya akan menulis situasi di kepala saya dan orang lain. Jika namanya muncul, anda hanya boleh berkata, “Kami bukan teman terbaik.”

Perkara yang menarik tentang taktik ini adalah selalu ada bonus tambahan: Sebaik sahaja anda menerima perasaan anda, mereka cenderung kehilangan beberapa kekuatan badai tropika mereka, yang menyebabkan anda dapat, jika tidak bergerak (selalu lebih mudah berkata daripada dilakukan), sekurang-kurangnya menghabiskan tenaga anda pada perkara-perkara dan orang-orang yang benar-benar bernilai masa anda.

Karen Karbo adalah seorang penulis dan pengarang buku yang telah memenangi anugerah Injil Menurut Coco Chanel: Pelajaran Kehidupan Dari Wanita Paling Elegant Di Dunia. Dia juga seorang ibu, seorang guru menulis, dan seorang pemilik kuda. Untuk nasihat lanjut dari Karen, pergi ke redbookmag.com/karenkarbo.

Perlu nasihat pintar?
Mungkin rakan terbaik anda tiba-tiba bertindak pelik. Atau ibu bapa atau mertua anda membuat anda kacang. Atau adik perempuan anda selalu mengambil sebelah ibu anda dalam hujah, bukannya anda. Whatevers bugging atau membingungkan anda tentang rakan-rakan anda, adik-beradik, kakak, ibu bapa, undang-undang, suami, anda menamakannya REDBOOKs Karen Karbo mempunyai nasihat pintar yang anda perlukan. E-mel soalan, rants, dan kebimbangan anda kepadanya di [email protected] dan sila masukkan inisial anda, umur, bandar dan negeri. Surat boleh diedit untuk kejelasan dan panjang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =