30 Perkara Orangtua Amerika Adakah Yang Akan Kejutan Baki Dunia

gambar

Getty Images

Apabila anda membesar dengan cara tertentu, mudah untuk menganggap bahawa orang lain dibesarkan seperti anda – dan kini membesarkan anak-anak mereka dengan cara yang sama. Tidak begitu banyak. Malah, orang di seluruh dunia melihat beberapa tabiat keibubapaan Amerika dan berfikir, “Whoa. Jadi itu bagaimana mereka melakukannya. “Berikut adalah beberapa amalan keibubapaan Amerika bahawa seluruh dunia akan mendapati pelik.

gambar

Getty Images
Gunakan Baby Walkers

Sekiranya ada bayi dalam rumah Amerika, biasanya ada seorang bayi berjalan kaki untuk membantu mereka belajar bagaimana untuk mendapatkan kedudukan yang selesa. Orang Kanada terkejut melihat, walaupun: Pelayan sebenarnya diharamkan di negara ini pada tahun 2004 selepas Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna mendapati mereka menyebabkan lebih banyak kecederaan berbanding produk anak lain dan mungkin menangguhkan perkembangan motor dan mental. Orang Kanada sebenarnya boleh didenda atau dipenjara hanya kerana mempunyai satu di rumah mereka.

gambar

Getty Images
Memandu SUV

Di Amerika, keluarga berasa seperti mereka memerlukan satu tan ruang untuk dimakan semua orang, sementara mereka di luar negara memilih lebih sedan kompak.

gambar

Getty Images
Beli Lampin Pakai buang

Ibu bapa di A.S. menerusi ton lampin pakai buang, yang bukan hanya menelan belanja banyak wang, tetapi juga mewujudkan 3.5 juta tan sisa pelupusan sampah setiap tahun. Itu pasti bukan perkara biasa di bahagian lain di dunia. Di beberapa tempat, bayi tidak memakai lampin sama sekali. Sebaliknya, ibu bapa memerhatikan bayi mereka untuk tanda-tanda sudah tiba masanya untuk pergi dan kemudian memegang mereka di atas tandas, dengan demikian mereka melatih mereka pada usia muda.

BERKAITAN: 21 Perkara Orangtua Digunakan untuk Katakan Itu Akan Menjadi Orang Muda Milenium Hari Ini

gambar

Getty Images
Sekatkan pada Bedtimes Awal

Ibu bapa Amerika cenderung untuk meletakkan anak-anak mereka tidur awal – kerana anak-anak kecil memerlukan tidur mereka dan ibu bapa memerlukan sedikit masa sahaja – tetapi itu tidak betul-betul berlaku di negara lain. Di Sepanyol, misalnya, ibu bapa memberi tumpuan kepada pembangunan sosial dan interpersonal, dan ini bermakna membiarkan anak-anak tinggal lewat – sehingga pukul 10 malam, hampir setiap malam – untuk berinteraksi dengan seluruh keluarga dan mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti petang, apa sahaja yang mereka mungkin.

gambar

Getty Images
Hidangkan Bahagian Besar

Tidak rahsia lagi bahawa rakyat Amerika suka makan. Malah, A.S. mempunyai penggunaan kalori per kapita tertinggi di dunia. Malangnya, makanan gergasi bermula pada usia muda, meletakkan kanak-kanak Amerika pada risiko yang lebih tinggi daripada obesiti daripada kanak-kanak yang makan saiz bahagian yang lebih kecil di bahagian lain di dunia.

gambar

Getty Images
Perisai Anak-anak mereka daripada Seks – Tetapi Bukan Kekerasan

Satu tinjauan oleh Persatuan Gambar Gerakan di Amerika mendapati bahawa 80 peratus daripada ibu bapa Amerika lebih prihatin dengan anak-anak mereka melihat seks dalam filem dan pertunjukan T.V daripada mereka tentang mereka melihat keganasan grafik.

BERKAITAN: 40 Pertunjukan Kanak-kanak Hebat untuk Mengalir di Netflix

gambar

Getty Images
Bergantung pada Ubat

Kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda Gangguan Defisit Perhatian, atau rakan sejawatannya, Gangguan Perhatian Hiperaktiviti Perhatian, sering dijadikan ubat secara langsung. Sebenarnya, mereka 10 kali lebih cenderung untuk diberikan meds untuk gangguan daripada kanak-kanak di U.K.

gambar

Getty Images
Beli Banyak Makanan Happy

Apabila ia datang kepada penggunaan makanan segera, rakyat Amerika menang dengan tanah runtuh. A.S. makan banyak sehingga 1 dari 4 orang mengatakan mereka memilikinya setiap hari, dan itu sepertinya tidak akan berubah dalam masa terdekat. Mengikut laporan 2017, industri makanan segera menunjukkan pertumbuhan yang lebih tinggi daripada ekonomi A.S. secara keseluruhan.

gambar

Getty Images
Dapatkan Kembali Ke Tempat Kerja Selepas Bayi

Cuti ibu bapa yang dibayar untuk kedua ibu dan bapa adalah norma di negara-negara seperti Perancis dan Sweden. Tetapi tidak di AS: Malah, Amerika Syarikat adalah salah satu daripada beberapa negara di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang tidak membuat majikan memberikan cuti berbayar kepada ibu bapa yang baru. Hanya untuk memberi anda perasaan bagaimana ibu-ibu dan bapa di negara-negara lain memilikinya, di Belgium, setiap ibu bapa berhak menerima cuti empat bulan, dan di Austria, yang menawarkan cuti berbayar sehingga seorang anak berumur dua tahun, ibu dan bapa sebenarnya mendapat bonus jika mereka berdua bergilir-gilir tinggal di rumah.

gambar

Getty Images
Simpan anjing sebagai haiwan kesayangan

Anjing dan kucing adalah haiwan peliharaan yang paling popular di Amerika, tetapi tidak banyak di negara lain. Di China, yang paling popular ialah ikan mas emas, manakala bunnies berkuasa di Jepun, dan kura-kura adalah go-to di Taiwan.

gambar

Getty Images
Simpan senjata di sekeliling rumah

Satu kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics mendapati bahawa hampir 1,300 kanak-kanak Amerika mati setiap tahun akibat kecederaan yang berkaitan dengan senjata, menjadikannya penyebab kematian ketiga utama bagi kanak-kanak di U.S..

gambar

Getty Images
Biarkan Anak-anak Mereka Bicara Kembali

Menerima bahawa anak anda akan mengalami penderitaan dari semasa ke semasa adalah satu perkara. Tetapi kanak-kanak di A.S. sering berasa bebas untuk bercakap fikiran mereka apabila mereka marah atau melakukan sesuatu yang salah – sesuatu ibu bapa di bahagian Asia tidak akan pernah melihat sebagai tingkah laku yang dapat diterima. Bermula dari usia yang sangat muda, anak-anak Korea, misalnya, hampir dengan segera mengajar bahawa ibu bapa mereka adalah bos, bukan sebaliknya.

RELATED: Kenapa Ayah Ini Tidak Akan Membiarkan Anaknya Pergi Ke Tidur

gambar

Getty Images
Hidangkan Makanan dengan Aditif

Makanan pra-bungkus ini boleh didapati dengan harga. Beberapa aditif makanan biasa yang digunakan di A.S. termasuk minyak sayuran brominated (BVO), beberapa pewarna makanan, butylated hydroxyanisole (BHA), dan hydroxytoluene butylated (BHT), disenaraikan sebagai karsinogen yang mungkin dan dilarang di negara lain.

gambar

Getty Images
Bayi Kanak-kanak Mereka Lama Selepas Bayi

Di Jepun, kanak-kanak yang berumur empat tahun dibenarkan berjalan ke sekolah, menaiki pengangkutan awam, dan menjalankan tugas sendiri. Di Iceland dan Denmark, ibu bapa adalah kebiasaan meninggalkan anak-anak mereka di luar di kereta mereka semasa mereka melakukan perbelanjaan.

gambar

Getty Images
Ambil Sisi Kanak-kanak mereka

Di Amerika, guru mengatakan adalah perkara biasa untuk ibu bapa mengambil sampingan anak mereka, mempercayai mereka sepanjang dewasa apabila datang kepada laporan tentang kelakuan buruk. Itu mungkin bukan norma di negara-negara seperti China dan Greece, di mana guru-guru sangat dihormati oleh kedua ibu bapa dan pelajar.

gambar

Getty Images
Coo Over Babies

Di A.S., ibu bapa memanjakan bayi mereka sejak kedua mereka dilahirkan. Menurut amalan keibubapaan tradisional di kalangan orang Kisii di Kenya, ibu bapa tidak membuat hubungan mata dengan bayi mereka yang baru lahir atau menyerah kepada mereka untuk menegaskan kuasa mereka pada awal.

BERKAITAN: 20 Hadiah untuk Membantu Ibu bapa Baru Mengubati Diri Mereka

gambar

Getty Images
Trick-Or-Treat untuk Gula-Gula

Trick-or-treat adalah umum di seluruh dunia, tetapi kanak-kanak di A.S. mempunyai lebih mudah daripada yang lain. Daripada hanya mengetuk dan mendapatkan gula-gula, kanak-kanak di Jerman membawa lentera pintu-pintu untuk menyanyi lagu-lagu untuk gula-gula dan anak-anak di Finland memberi kraf yang menjauhkan semangat jahat sebagai balasan untuk merawat.

gambar

Getty Images
Terlalu Lebih Senyum

Orang Amerika suka mempunyai gigi lurus, putih – sehingga mereka membuat keutamaan dari usia muda. Ibu bapa yang kaya akan mengeluarkan beribu-ribu untuk ortodontia untuk anak-anak mereka, kadang-kadang sebelum mereka juga mempunyai semua gigi dewasa mereka. Obsesi ini tidak meluas ke seluruh dunia. Dalam U.K., contohnya, kanak-kanak di bawah usia 18 tahun diberikan pendakap percuma melalui Perkhidmatan Kesihatan Nasional jika mereka memerlukannya tetapi masih tidak mungkin mendapatkannya.

gambar

Getty Images
Mempunyai Hujan Bayi

Hujan bayi tidak benar-benar sesuatu di luar A.S. Sebenarnya, di beberapa tempat di dunia, termasuk Jepun dan Rusia, ia dianggap nasib buruk untuk meraikan bayi sebelum kelahirannya.

gambar

Getty Images
Beli Banyak Mainan

Di Amerika, kanak-kanak cenderung sedikit rosak: Pada tahun 2015, ibu bapa menghabiskan purata $ 500 setiap anak pada mainan sahaja. Sebagai perbandingan, ibu bapa menghabiskan purata $ 9 pada mainan setiap anak di India, $ 50 di Brazil, dan $ 52 di China.

BERKAITAN: 13 Tips Pengasuhan Selebriti Pelik

gambar

Getty Images
Tuan rumah Pihak Terlaris

Adakah hari jadi di A.S. walaupun ulang tahun tanpa pesta epik? Orang Amerika cenderung untuk pergi ke laut untuk pihak anak-anak mereka dan boleh menghabiskan ratusan, atau bahkan ribuan dolar dalam satu acara. Tradisi di tempat lain jauh lebih rumit dan berputar lebih banyak di sekeliling keluarga dan makanan daripada hiasan mewah dan hadiah. Jika mereka melibatkan tempat atau nikmat, ibu bapa di tempat-tempat seperti Denmark dan New Zealand cenderung untuk menjaga perkara-perkara yang mudah.

gambar

Getty Images
Hilang anak mereka

Ada peluang yang baik untuk anda membesar, dan hari ini sikap ibu bapa anda di sekitar hukuman kudeta. Kaji selidik Institut Brookings 2012 mendapati bahawa 70 peratus ibu bapa Amerika berfikir pukulan adalah satu bentuk hukuman yang boleh diterima. Walaupun ia biasa dan diterima di A.S., lebih daripada 52 buah negara di seluruh dunia telah mengharamkan sebarang jenis hukuman tubuh, termasuk Perancis, Sweden, dan Greece.

gambar

Getty Images
Pakai Kasut di Rumah

Di Jepun, dianggap tidak sopan memakai kasut luar di dalam rumah. Di Amerika, walaupun ia agak biasa. (Ia juga sangat berkhasiat, jadi mungkin anak-anak anda meninggalkan kasut mereka di pintu walaupun anda tidak mempunyai masalah teknikal dengannya.)

gambar

Getty Images
Pergi Keluar Makan

Keluarga Amerika menghabiskan purata $ 3,000 setahun untuk makan. Tetapi di bahagian lain di dunia, makanan restoran biasanya disediakan untuk majlis-majlis khas. Di Eropah, 42 peratus orang makan kurang daripada sekali sebulan, jika pernah.

BERKAITAN: 15 Resipi Sihat Walaupun Kanak-kanak Akan Suka

gambar

Getty Images
Buat Anak-anak mereka Keluar 18

Apabila anda bertukar 18 di Amerika, anda keluar dari rumah anda – atau, sekurang-kurangnya itulah yang anda perlu lakukan jika anda mahu dianggap sebagai ahli masyarakat yang produktif. Di seluruh dunia, walaupun, anak-anak meninggalkan rumah ketika mereka lebih tua. Satu kajian menunjukkan usia pemindahan purata adalah 25 di Sepanyol, 24 di Poland, dan 22 di Perancis.

gambar

Getty Images
Menghabiskan Puluhan Beribu-ribu di Kolej

Ibu bapa Amerika membayar banyak wang untuk ijazah kolej mereka: Tuisyen tahunan purata di AS ialah $ 8,200, sementara ia hanya $ 1,600 di Itali dan $ 1,100 di Portugal.

gambar

Getty Images
Bergantung pada Babysitters

Apabila berbilang generasi hidup di bawah satu bumbung, atau sekurang-kurangnya sangat dekat – sama seperti di tempat-tempat seperti China dan Sepanyol – tidak lazim untuk datuk nenek mengambil sebahagian besar keperluan penjagaan anak keluarga.

gambar

Getty Images
Jangan Minta Bantuan Sekitar Rumah

Hanya 28 peratus daripada orang tua Amerika yang membuat anak-anak mereka melakukan tugas, menurut tinjauan tahun 2015. Bandingkan dengan tempat-tempat seperti Romania dan Algeria, di mana 70 peratus kanak-kanak mengatakan mereka membantu di sekitar rumah sekurang-kurangnya sekali sehari.

BERKAITAN: Pengajian Menunjukkan Kanak-kanak Yang Orang Tua Menjadikan Mereka Adakah Kerajinan Adakah Lebih Berjaya

gambar

Getty Images
Buat Pelbagai Makanan

Kanak-kanak mengadu tentang apa untuk makan malam? Ibu bapa Amerika tidak berfikir dua kali tentang mencambuk dua atau tiga makanan berasingan supaya semua orang gembira. Itu tidak pernah didengar di bahagian lain di dunia, walaupun – terutamanya mengingati 795 juta orang di seluruh dunia bahkan tidak mempunyai cukup makanan untuk memenuhi keperluan pemakanan asas.

gambar

Getty Images
Sodas Super Saiz mereka

Orang Amerika suka soda mereka – dan mereka terutamanya suka mengecilkan bahagian mereka. Satu kajian mendapati A.S. mempunyai minuman ke-26 tertinggi minuman manis di dunia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − 82 =