Beberapa minggu yang lalu, Jennifer Garner mencipta selfie yang diambil selepas kejadian “Yes Day,” tradisi tahunan yang dilakukannya dengan tiga anaknya – Violet, 11, Seraphina, 8, dan Samuel, 5 – untuk lima tahun yang lepas. Garner, kelihatan lelah, menulis gambar Instagram, “Anda tidak akan memerlukan kopi lebih daripada sehari selepas ‘Ya Hari.'”

Lihat siaran ini di Instagram

Anda tidak akan memerlukan kopi lebih daripada sehari selepas “Ya Hari!”. #fiveyearsrunning #wesleptinatent #inthebackyard #coffeeismyyesday #yesday #nationalcoffeeday #imgettingthehangofhashtags (“Yes Day!” – a book of children’s fantastic by @missamykr)

Satu jawatan yang dikongsi oleh Jennifer Garner (@ jennifer.garner) pada

Bingung? Jangan risau, saya tidak pernah mendengarnya. Berdasarkan buku nama Amy Krouse Rosenthal pada tahun 2009 yang sama, “Ya Hari” adalah seperti apa yang sepertinya: hari apabila jawapan kepada setiap permintaan anak anda mestilah “ya”. Poster Garner menyerap seramai 40,000 suka dan beratus-ratus komen yang menyokong, menunjukkan bahawa banyak ibu kelihatan bersedia untuk mengikutinya.

Saya tidak dan tidak akan menjadi salah seorang daripada mereka. Saya benci apa yang “Ya Hari” mewakili. Ini hanyalah satu lagi alasan untuk merosakkan kanak-kanak yang sudah terlalu banyak. Empat anak saya secara teknikalnya terdiri daripada dua generasi yang berasingan, seperti yang dilakukan oleh Garner – Generasi Z (kanak-kanak lahir pada pertengahan tahun 90an) dan pengganti mereka, Generation Alpha (kanak-kanak yang dilahirkan selepas tahun 2010). Seperti Milenium sebelum mereka, penduduk digital ini telah dipanggil untuk keistimewaan dan kepuasan diri mereka.

Tetapi seseorang itu harus dipersalahkan kerana membuat mereka seperti itu. Jika saya membenarkan anak-anak saya untuk mengambil bahagian dalam perkara-perkara seperti “Ya Hari,” saya yang menggalakkan mereka untuk menjadi berhak. Saya menjadi sebahagian daripada masalah ini.

“Ya Hari” bertentangan dengan tanggungjawab saya sebagai ibu bapa. Saya tidak sepatutnya memberi keinginan setiap anak-anak saya – tugas saya ialah untuk meningkatkan manusia yang layak, bukan untuk memperkenalkan lebih banyak assholes kepada dunia. Saya tidak mengatakan kepada anak-anak saya sepanjang masa, yang tidak mengatakan bahawa saya tidak pernah berkata ya. Saya kerap buat, tetapi berdasarkan syarat saya. Saya tidak pernah membiarkan anak-anak saya bebas untuk mengawalnya.

Walaupun apa yang komen pada jawatan Garner akan saya percaya, ternyata saya tidak bersendirian. Saya meninjau rakan Facebook saya tentang “Ya Hari,” bertanya kepada mereka jika mereka pernah menganggap ada untuk anak-anak mereka. Tanggapan, yang kebanyakannya menggembirakan dan “Nos,” juga termasuk “Tidak dalam satu juta tahun” dan “Neraka tidak kepada ‘Ya.'” Seorang ibu yakin bahawa orang yang menulis buku itu tidak mungkin menjadi ibu bapa.

Terdapat beberapa pengecualian. Seorang ibu muda, seorang pustakawan yang biasa dengan buku tersebut, percaya bahawa dia benar-benar perlu untuk menarik “Ya Hari” berjaya adalah beberapa peraturan dasar (contohnya, mungkin tidak menghiburkan apa-apa permintaan yang melibatkan banyak wang dan / atau haram aktiviti). Walaupun saya rasa ini menjadikannya lebih masuk akal, ia tidak menjadikannya lebih menarik.

Anda tahu sesuatu adalah idea yang benar-benar dahsyat apabila walaupun anda berusia 12 tahun tidak bersetuju. (“Geez,” katanya ketika saya beritahu dia tentang hal itu. “Itu akan menjadi mimpi buruk.”) Dia betul-betul betul. Tetapi bukan hanya hari itu sendiri yang bermasalah. Apa yang berlaku pada hari berikutnya, dan hari selepas itu? Adakah kanak-kanak mengharapkan untuk terus mendengar “ya”? Adakah mereka tidak puas hati apabila mereka tidak mendapat apa yang mereka mahu? Saya tidak boleh bayangkan mabuk kanak-kanak dari neraka.

Dan apa yang berlaku apabila seorang kanak-kanak merasakan “Ya Hari” kepada kawan-kawannya di sekolah? Adakah tradisi itu tersebar lebih cepat daripada kutu kepala? Jawapannya adalah ya. Ia akan. Ia ada.

Ibu bapa, jika anda salah seorang yang malang yang anaknya mengetahui tentang “Ya Hari,” apa sahaja yang anda lakukan, lakukan tidak memberi anak-anak. Kanak-kanak memerlukan sempadan, dan mengatakan “tidak” bukan hanya sebahagian daripada huraian tugas – itu kewajipan moral kita dalam memerangi tamak, mementingkan diri, dan hak. Katakan tidak untuk mengatakan ya – anak-anak anda akan lebih baik untuknya.

Ikut Redbook di Facebook.