Seorang ibu berusia 27 tahun dari Indiana meninggal dunia selepas kanser payudara beliau salah didiagnosis – dan keluarganya menyebarkan berita supaya wanita muda di mana-mana melihat dengan lebih dekat dengan kesihatan mereka sendiri.

Beberapa bulan selepas anak perempuannya, Kilana dilahirkan, Heather menemui satu benjolan di dadanya dan pergi ke doktornya, yang memberitahu dia itu saluran susu tersumbat dan mengarahkannya untuk mengambil Tylenol. Tetapi sebulan berlalu, dan dia masih terasa dahsyat, laporan BuzzFeed. Dia memberitahu doktornya bahawa dia mempunyai sejarah keluarga kanser payu dara, tetapi doktornya menolak keprihatinannya, mengatakan dia “muda dan sihat” dan tidak perlu risau.

Semua yang Tylenol akhirnya merosakkan hatinya, dan dia pergi ke doktor lagi. Kali ini, dia mendapati dia mempunyai kanser payudara peringkat 4. Akhirnya, ia merebak ke hati, dan dia meninggal pada bulan Januari pada usia 27 tahun.

Sekarang, keluarga Heather bercakap sehingga orang berusia dua puluhan mereka tidak menganggap mereka tidak terkalahkan ketika datang ke kanser. “Hasrat saya ialah semua orang menyedari bahawa usia dan jantina tidak bermakna,” kata ibunya, Tina Black, kepada BuzzFeed. “Jika anda mendapati benjolan tidak membiarkan doktor memberitahu anda tiada apa-apa tanpa ujian.”

Kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa lebih ramai wanita berumur 25 hingga 39 tahun telah didiagnosis menderita kanser payu dara. Untuk mengatasinya, kanser wanita muda cenderung lebih agresif-dan lebih mematikan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan anda mempunyai idea yang baik tentang bagaimana payudara anda kelihatan dan terasa, dan bercakap dengan doktor anda jika anda melihat perubahan atau jika mempunyai sejarah keluarga kanser payu dara atau ovari.