Bangunkan dan Dengarlah Derma yang mempunyai Kanser Kulit

Saya tidak sering mendapat jerawat, jadi apabila jerawat yang keras, merah jambu muncul di hidung saya suatu hari pada tahun 2006, saya menjangkakan ia mungkin sesuatu yang lebih. Saya dengan mudah menunjukkan benjolan untuk sekurang-kurangnya sedozen rakan dermatologi saya minggu itu – semua berkata, “Ia hanya jerawat! Jangan risau.” Saya adalah hamil pada masa itu. Mungkin ia pelarian, saya berharap. Tetapi jerawat tidak pernah menjadi kepala, dan selepas seminggu, saya tidak dapat menggoncang perasaan bahawa ada sesuatu yang salah. Ia tidak berdarah, ia tidak gatal, ia tidak tumbuh (semua tanda-tanda kanser), tetapi ia juga tidak hilang. Jadi, saya bertanya kepada mentor saya, Dr. Leon Bernstein, untuk biopsi untuk saya, walaupun saya memberitahu diri saya untuk tidak bimbang. Lagipun, saya seorang ahli dermatologi yang memakai SPF 50 setiap hari, sepanjang hari. Beberapa hari kemudian, saya baru sahaja berjalan dari set Fox News selepas segmen TV mengenai kanser kulit ketika dia memanggil saya dengan hasilnya.

“Elle, itu kanser,” katanya.

Saya berhenti mati di trek saya, kata-kata beliau menghancurkan saya seperti kejutan fizikal. Semua yang ada di sekeliling saya di jalan raya di tengah bandar raya Manhattan yang bising seolah-olah menjadi senyap, tetapi warna-warna kelihatan sangat terang. Secara mental, saya fikir, Tunggu, ini hanya salah satu jenaka praktikalnya! (Dr. Bernstein memang terkenal dengan mereka.)

Saya ketawa. “Betul, betul, jadi apa?”

“Tidak, Elle, itu benar-benar kanser,” katanya. “Karsinoma sel basal Kita perlu melakukan pembedahan di atasnya. Bilakah anda boleh masuk?”

Sekarang, saya tahu karsinoma sel basal dalam semua bentuk dan persembahannya. Saya tahu bahawa ia hampir dapat disembuhkan – dan saya tahu bagaimana untuk menyembuhkannya. Saya juga melakukan penyelidikan genetik peringkat tinggi ke atasnya dan kajian pembangunan ubat untuk merawatnya. Tetapi semua pengetahuan itu tidak mengubah hakikat bahawa ketika itu, saya melakukan apa yang saya lihat banyak pesakit saya lakukan selama bertahun-tahun: Saya membiarkan rasa takut saya lari dengan saya. Apa-apa sahaja boleh berlaku! Bagaimana jika saya tidak menangkapnya lebih awal dan kanser telah tersebar ke paru-paru atau hati saya? Malah, kanser sel basal jarang metastasize, tetapi saya terguncang. Perisai saya sebagai “pakar kulit” dan “pejuang kanser” telah ditembusi. Saya telah menyampaikan berita seperti ini kepada beratus-ratus pesakit sebagai pakar dermatologi dan pakar bedah – tetapi sekarang saya tahu bagaimana merasakannya.

Tiada siapa yang boleh mempersiapkan diri untuk diagnosis kanser kulit, tetapi saya sepatutnya tidak terkejut. Hakikatnya, saya melakukan segala-galanya apabila saya masih muda. Saya mempunyai selaran matahari yang terik sebagai seorang anak ketika melawat datuk nenek saya di Florida. Saya berada di dalam pasukan berenang semua melalui sekolah di Pennsylvania dan tidak pernah memakai sunblock pada amalan atau bertemu. Saya memukul salon tanning sebelum prom. Pada musim panas, kawan-kawan saya dan saya akan membaringkan diri dalam minyak bayi dan mempunyai pertandingan untuk melihat siapa yang boleh mendapat tannest. Selepas kolej, saya menjalani perjalanan kelangsungan hidup padang pasir dan berada di luar di tasik dan sungai 12 jam sehari. Pada ketika itu saya tahu memakai sunblock, tetapi saya akan meletakkannya sekali dan lupa untuk memohon semula setiap beberapa jam seperti yang anda perlukan. Pada ketika saya mula belajar dermatologi di sekolah perubatan pada usia 25, saya sudah mempunyai tanda-tanda kerosakan matahari yang melampau. Saya telah ditutup dengan bintik-bintik, terutamanya di wajah saya, dan saya mempunyai percikan melasma – coklat yang disebabkan oleh gabungan pendedahan dan hormon matahari, seperti yang dalam pil kawalan kelahiran – pada bibir, pipi, dan dahi. Namun, tidak sampai saya mendapat biopsi pertama bahawa risiko saya menjadi nyata kepada saya.

Dermatologi Elle Marmur

Peter Hurley Photography

Rawatan yang saya terima sangat tipikal untuk kanser kulit bukan melanoma: pembedahan Mohs. Mohs adalah teknik yang membolehkan pakar bedah melihat melalui mikroskop ketika melakukan pembedahan untuk memastikan setiap sel kanser terakhir dipotong. Ia berjalan lancar, dan di tangan Dr. Bernstein yang mahir, parut di sebelah hidung saya tidak dapat dilihat. Orang mengatakan ia kelihatan seperti saya mempunyai titik tepung gula di wajah saya. Luka saya telah memberi jaminan banyak pesakit ketika mereka menjalani pembedahan.

Tetapi ia tidak terlalu lama sebelum saya pergi di bawah pisau itu lagi: Hanya pada tahun lepas, satu lagi “jerawat” muncul di pipiku, di bawah mataku. Kali ini saya cukup yakin ia hanya cacat; rakan sekerja menyuntik steroid ke dalam benjolan, dan, seperti jerawat, ia menyusut. Tetapi ia kembali dalam masa beberapa hari dan kemudian berterusan. Itu ketika saya tahu. Apabila biopsi kembali sebagai karsinoma sel basal, saya tidak terkejut, hanya sedikit tertekan. Parut ini boleh meresap kerana ia berada di tengah-tengah wajah saya. Tidak lama lagi saya akan diliputi parut, saya fikir. Saya menjalani pembedahan Mohs sekali lagi, dan Dr. Jesse Ting, rakan sekerja pembedahan plastik saya dan teman saya, menjahitnya dengan cantik (lihat gambar saya selepas pembedahan, laman sebelumnya). Enam bulan dan beberapa rawatan laser Vbeam kemudian, parut yang lebih dari satu inci panjang – meregangkan dari bawah mata saya ke hidung saya – mengejutkan mengecewakan.

Yang berkata, wajah saya telah berubah, bersama dengan pendekatan saya sebagai seorang doktor dan seorang ibu. Ini berus dengan kanser kulit telah menjadikan saya lebih berhati-hati dengan kesihatan saya sendiri dan empat kanak-kanak saya (umur 14, 8, 7 dan 5). Saya telah menjadi ketagih kepada topi matahari – tidak ada jerami tipis untuk kami; lebih ketat tenunan bahan, semakin banyak perlindungannya. Anak-anak saya dan saya memakai penjaga mata dan topi penjaga mata matahari ketika kita berada di pantai atau kolam renang, dan mereka tahu bahawa pelindung matahari adalah mesti.

Di tempat kerja, saya lebih empati. Sebagai doktor, kita sering perlu mengubah keadaan tertentu – seperti menghirup kulit manusia yang lain – supaya kita dapat melakukan pekerjaan kita. Tetapi saya dapat mengaitkan dan menjadi lebih selesa di luar bilik operasi, kerana saya tahu betapa buruk biopsi atau suntikan yang boleh dirasakan. Saya boleh bercakap melalui ketakutan pesakit dan menjawab soalan “Adakah ia sakit?” dengan pengalaman dunia nyata! Saya juga memberikan nasihat yang lebih baik: Apabila saya melihat pesakit dengan itu “Ia tidak boleh berlaku sayaApabila saya memberitahu mereka penting untuk memakai SPF setiap hari, untuk memakai topi di bawah sinar matahari, dan untuk mendapatkan pemeriksaan kulit setiap tahun, ia bukan syarahan, ia adalah saya berkongsi pengalaman saya. Saya belajar perkara ini dengan cara yang sukar, dan agaknya, saya ingin menyelamatkan kamu dan keluargamu dari melakukan perkara yang sama.

Ellen Marmur, M.D., adalah naib pengerusi pembedahan kosmetik dan dermatologi di Pusat Perubatan Mount Sinai di New York City dan pengarang buku Kecantikan Kulit Mudah.

Elle Marmur family

Mahasuci Subjek

SENARAI SHOPPING SUNSCREEN

Ahli dermatologi Ellen Marmur, M.D., suka membeli pelindung matahari secara massal di Costco atau bila ia dijual di kedai ubat. “Saya tidak fikir ada satu jenama tertentu yang lebih baik daripada orang lain. Fakta bahawa anda mempunyai satu dan menggunakannya adalah yang menjadikannya lebih baik!” dia berkata. “Saya biasanya mempunyai kira-kira 15 jenis yang berbeza di mana suami saya, anak-anak saya dan saya menggunakannya. Mendapatkan anak-anak untuk memakai sunblock mengambil beberapa kreativiti, jadi saya mengeluarkan sekumpulan tongkat dan semburan dan losyen dan biarkan mereka memilih.” Yang mengatakan, Marmur mempunyai beberapa garis panduan dan kegemaran peribadi. Inilah yang dia katakan setiap wanita harus menyimpan di bilik mandi atau beg pantai:

Serum harian untuk dipakai di bawah solek

Marmur licin pada serum cahaya setiap pagi, seperti L’Oréal Paris Sublime Sun Cecair Silk Sunshield untuk Wajah SPF 50+, $ 10.90, atau Supergoop! SPF 30+ City Sunscreen Serum, $ 42.

Melekat di sekeliling mata

“Saya melihat lebih banyak kanser kulit di sekeliling mata wanita, kerana kami tidak cenderung tumpukan pada sunblock di sana kerana takut menyengat. Tangki hebat untuk hari-hari pantai atau bersenam di luar rumah kerana mereka tetap meletakkan dan tidak akan berpeluh mata kamu, “kata Marmur. Dia menggunakan Coppertone Water Babies Sunscreen Stick SPF 55, $ 6.99. Satu lagi untuk mencuba: Banana Boat Ultra Defence Sunscreen SPF 50 Stick, $ 4.69.

Pelindung matahari untuk wajah

Marmur menyukai NIA 24 Sun Kerusakan Perlindungan 100% Mineral Sunscreen SPF 30, $ 45, untuk hari-hari luar. Kami suka La Roche-Posay Anthelios 50 Tinted Mineral, $ 32.95.

Spektrum luas SPF 30 atau lebih tinggi untuk badan

Dua pilihan yang baik untuk percutian anda yang seterusnya: Coppertone Wet ‘n Clear SPF 30 spray, $ 9.99, dan Neutrogena Ultimate Sport Sunblock Losion SPF 30, $ 9.50.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 32