5 Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Makanan Organik

Perniagaan makanan organik berkembang pesat: Kira-kira 70 peratus rakyat Amerika membeli makanan organik sesekali, dan hampir satu perempat membelinya setiap minggu, menurut Hartman Group, firma penyelidikan pasaran. Bagi kebanyakan kita, alasannya adalah mudah: Kami mahu makanan semula jadi yang lebih baik untuk kita dan untuk alam sekitar, kata Samuel Fromartz, pengarang Organik, Inc. Tetapi membeli organik boleh menelan belanja anda – sebanyak 50 peratus lagi – jadi baca terus untuk mengetahui kapan ia berbaloi.

Apa makanan organik pula?

Walaupun makanan organik boleh dihasilkan dengan bahan sintetik tertentu, ia mesti mematuhi piawaian tertentu yang dikawal oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA). Tanaman biasanya tumbuh tanpa racun sintetik sintetik, baja buatan, penyinaran (sejenis radiasi yang digunakan untuk membunuh bakteria), atau bioteknologi. Haiwan di ladang organik makan makanan secara organik, tidak terhad 100 peratus masa (kerana mereka kadang-kadang berada di ladang konvensional), dan dibangkitkan tanpa antibiotik atau hormon pertumbuhan sintetik.

Adakah makanan organik lebih baik untuk saya?

Makanan organik mungkin mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi daripada makanan konvensional, menurut beberapa penyelidikan. Sebabnya: Dengan tidak adanya racun perosak dan baja, tumbuh-tumbuhan meningkatkan pengeluaran fitokimia (vitamin dan antioksidan) yang menguatkan daya tahan mereka terhadap pepijat dan rumpai. Sesetengah kajian telah menghubungkan racun perosak dalam makanan kita kepada segalanya dari sakit kepala kepada kanser untuk kecacatan kelahiran – tetapi ramai pakar berpendapat bahawa tahap dalam makanan konvensional selamat untuk orang dewasa yang paling sihat. Walau bagaimanapun, pendedahan racun perosak yang rendah, bagaimanapun, boleh menjadi lebih toksik bagi janin dan anak-anak (disebabkan oleh sistem kekebalan mereka yang kurang maju) dan bagi wanita hamil (ia memberi tekanan tambahan pada organ mereka yang sudah dikenakan cukai), menurut laporan oleh Akademi Sains Kebangsaan.

Pencemaran racun makhluk perosak bukanlah perkara yang membimbangkan dalam daging dan produk tenusu (binatang boleh mengambil beberapa racun perosak, bergantung kepada diet mereka), tetapi ramai saintis adalah bimbang tentang antibiotik yang diberikan kepada kebanyakan haiwan ladang: Ramai antibiotik yang sama bergantung kepada manusia, dan penggunaannya secara berlebihan telah membolehkan bakteria mengembangkan ketahanan terhadap mereka, menjadikan mereka kurang berkesan dalam memerangi jangkitan, kata Chuck Benbrook, Ph.D , ketua saintis di Pusat Organik, organisasi penyelidikan bukan keuntungan.

Membeli organik lebih baik untuk alam sekitar?

Pertanian organik mengurangkan bahan pencemar di dalam air bawah tanah dan mewujudkan tanah yang lebih kaya yang menanam pertumbuhan tumbuhan sambil mengurangkan hakisan, menurut Persatuan Perdagangan Organik. Ia juga mengurangkan racun perosak yang boleh berakhir dalam kaca minum anda; Di sesetengah bandar, racun perosak dalam air paip telah diukur pada tahap yang tidak selamat selama beberapa minggu pada satu masa, menurut analisis yang dilakukan oleh Kumpulan Kerja Alam Sekitar (EWG). (Untuk mengetahui keselamatan air paip anda, layari laman web EWG.) Plus, pertanian organik menggunakan 50 peratus tenaga kurang daripada kaedah pertanian konvensional dalam satu kajian selama 15 tahun.

Bilakah patutnya membeli-belah secara komersial?

Jika anda mampu membelinya, membeli tempatan dan organik, mencadangkan Fromartz. Pasar-pasar petani membawa makanan organik dan konvensional tempatan yang berpatutan; untuk mencari satu di kawasan anda, pergi ke localharvest.org. Sekiranya anda tidak boleh membiasakan diri dengan organik, gunakanlah wang tambahan apabila ia menyerupai “sedozen yang kotor”: persik, strawberi, nektar, epal, bayam, saderi, pear, lada manis, ceri, kentang, salad, dan anggur yang diimport. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang rapuh ini sering memerlukan lebih banyak racun perosak untuk memerangi pepijat berbanding hasil yang lebih keras, seperti asparagus dan brokoli. Muat turun senarai pengeluaran berdasarkan pencemaran racun perosak di foodnews.org, sebuah laman web EWG.

Apabila membeli makanan organik, sentiasa mencari meterai USDA untuk apa-apa jenis makanan yang dibungkus. Untuk daging dan tenusu, meterai ini memastikan anda mendapat produk antibiotik dan bebas hormon. Apabila membeli daging atau hasil yang tidak dibungkus, cari tanda yang menyatakan bahawa ia organik, atau meminta kerani kedai.

Adakah rasa makanan organik lebih baik?

Sesiapa yang suka makanan organik akan mengatakan rasa lebih baik daripada buah-buahan atau sayur-sayuran yang telah dirawat dengan racun perosak – tetapi adakah benar? Menurut satu kajian pada tahun 2014 yang diterbitkan di Jurnal British Nutrition, Tahap antioksidan yang lebih tinggi dalam menghasilkan organik sebenarnya dapat meningkatkan kualiti organoleptiknya – a.k.a. aroma, rasa, dan bahkan sensasi di mulut anda seperti yang anda makan. Cukup sejuk, huh?

WATCH: Mitos Diet yang Membuat Anda Lemak

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 69