Roti Gandum penuh

gambar

Getty

Bahaya dengan makan makanan yang tinggi gula berpunca daripada kesannya terhadap gula darah, kata Perlmutter. “Makanan dinilai dari segi bagaimana mereka meningkatkan gula darah dengan indeks glisemik mereka,” jelasnya. “Semakin tinggi indeks glisemik, semakin tinggi kadar gula darah dan lama masa gula darah akan bertambah tinggi. “Apabila tahap ini meroket, ia boleh membawa kepada komplikasi kesihatan seperti penyakit jantung dan diabetes. Oleh itu, sementara itu masih lebih baik untuk memilih versi roti seluruh gandum di atas pelbagai putih, anda tidak mahu menyentuh sandwic selepas sandwic-ia memakan masa 71 pada indeks glisemik, sementara bar gula-gula Snicker, mengejutkan, mempunyai penarafan yang lebih rendah sebanyak 51, menurut Harvard School of Medicine.

Cuka balsamic

gambar

Getty

“Pengisi krim kerap membuat impak gula tinggi, tetapi balsamic boleh mengandungi banyak,” kata JJ Virgin, pakar pemakanan selebriti dan pengarang Diet Impak Gula JJ Virgin. Sebabnya: Banyak cuka balsamic buatan Amerika dibuat dengan pewarna karamel dan jagung dua bahan manis-dengan asas cuka yang cuka anggur putih. Mengapa? Versi bahasa otentik, Itali memerlukan proses penuaan 12 hingga 25 tahun yang meniadakan keperluan mewarna dan menebal aditif, tetapi tidak semua orang mahu membayar atau menunggu untuk produk tersebut diimport. Jadi jika anda memesan salad di sebuah restoran, Virgin menasihatkan terhadap versi balsamic mereka. “Sebaliknya, minta minyak zaitun dan cuka wain merah untuk semua rasa tanpa impak gula.”

Oatmeal

gambar

Getty

Inilah berita baik: Tidak semua oatmeal ada di senarai terlalu banyak gula. Tetapi orang-orang yang bergantung pada kantung-kantung yang dibawa (atau mempunyai keengganan untuk menunggu periuk mendidih) kemungkinan besar memulakan hari mereka dengan tendangan gula darah yang serius. “Nampaknya kebanyakan orang bersetuju bahawa oatmeal adalah pilihan yang baik untuk sarapan pagi,” kata Perlmutter. Tetapi dalam kenyataannya, banyak paket segera mengandungi 13 gram atau lebih daripada bahan manis kerana semua perasa tambahan (anggap maple dan gula perang, epal dan kayu manis). Sekiranya anda mempunyai masa, pilihlah oats yang dipotong keluli untuk dos serat yang lebih tinggi. Jika tidak, anda masih boleh memilih varieti cepat memasak, hanya ambil paket biasa dan tambahkan satu mentega almond – yang menunjukkan penyelidikan dapat membantu menstabilkan gula darah sepanjang hari-untuk rasa, protein, dan lemak yang sihat.

Makanan Tanpa Gluten

gambar

Getty

Hyman merujuk kepada kumpulan ini-yang mempunyai kue-kue tanpa gluten, kek dan makanan diproses-sebagai makanan ringan. “Hanya kerana ia bebas gluten tidak bermakna ia sihat,” katanya. “Kek dan bis tanpa gluten masih kek dan cookies,” yang bermaksud mereka dibuat dengan gula. Sebenarnya, kebanyakan mengandungi gula dan gusi yang berlebihan untuk membuat bahan-bahan yang hilang, dan mereka lebih sukar untuk merosakkan badan. Apabila anda ingin sesuatu yang manis, tetapi masih ingin mengikuti pelan bebas atau gluten, Hyman menyarankan bermain dengan buah semulajadi sebaliknya. Grilling atau buah batu broiling, seperti pic dan plum, akan membawa gula semulajadi ke barisan hadapan, memberikan anda gigitan manis sans gula kemalangan.

Jus buah-buahan

gambar

Getty

Bummer: Salah satu minuman sarapan paling popular di Amerika tidak melakukan keajaiban untuk pinggang anda. “Segelas jus oren mengandungi 12 gram atau kira-kira 36 gram, atau tujuh sudu teh gula,” kata Perlmutter. “Hampir semua jus buah adalah sumber gula pekat” kerana mereka melepaskan serat keluar dari buah apabila ia dihantar melalui juicer. Kini, ia mungkin tidak akan membunuh anda jika anda menghirup 4-oz. gelas jus dalam a.m. (dan anda masih mendapat dos sayur-sayuran yang sihat jika anda mengambil jus hijau), tetapi ia adalah sesuatu yang anda perlu untuk menjejaki supaya anda tidak melampaui sepanjang hari. Kerana itu seperti meminum segelas semasa sarapan, jus hijau selepas senaman anda, dan soda di waktu petang-boleh menghantar gula terus ke hati, kata Hyman. “Ia mematikan mesin penyimpanan lemak, yang boleh menyebabkan lemak perut yang berbahaya. [Jus ini] juga tidak membantu anda merasa kenyang, jadi anda akhirnya makan lebih banyak hari dan menginginkan lebih banyak gula dan karbohidrat,” mendorong anda ke dalam kitaran gula yang sukar untuk pecah.

Yogurt

gambar

Getty

Ya, walaupun yoghurt Yunani adalah sumber protein, kalsium dan probiotik, tidak semua varietas dibuat sama. Sesetengah mengandungi gula secara semulajadi, sementara yang lain-mereka yang mempunyai buah di bahagian bawah, perasa seperti pencuci mulut, atau kacang campuran, misalnya-mempunyai dos tambahan ditambah. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan wanita hanya makan 30 gram gula setiap hari, tetapi ada yang mengandungi 24 gram atau lebih setiap sajian-bermakna anda boleh menurunkan keseluruhan kuota gula semasa sarapan. Tetapi semua ini tidak bermakna kami mahu anda melangkau manfaat kesihatan yang kami nyatakan sebelum ini. Cuma fikir mudah-atau jelas-apabila datang kepada yogurt, dan lepaskan perasa tambahan. Sekiranya terlalu asam untuk citarasa anda, kacau dalam buah-buahan segar untuk kemanisan semulajadi.

Makanan Diet

gambar

Getty

Banyak makanan yang dilabelkan sebagai produk “diet”, seperti makanan ringan dan makanan pencuci mulut 100-kalori, apa-apa tetapi kerana kandungan gula palsu mereka, kata Hyman. “Kami dikelilingi oleh makanan berkalori rendah, ‘makanan yang menyihatkan kesihatan’ dan minuman ringan diet yang mengandungi pemanis,” katanya. “Akibatnya, jumlah orang Amerika yang makan produk yang mengandungi pemanis tanpa gula tumbuh dari 70 juta pada tahun 1987 kepada 160 juta pada tahun 2000. Pada masa yang sama, obesiti di Amerika Syarikat telah meningkat dua kali ganda daripada 15 hingga 30 peratus.” Itu kerana pengganti gula, seperti aspartam, acesulfame, sakarin, dan sucralose, mengelirukan badan anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa imitasi bukan kalori dan gula seperti ini meningkatkan selera makan dan mengganggu keupayaan tubuh untuk mengawal gula darah, yang menyebabkan perubahan metabolik yang boleh menyebabkan diabetes. “Jika anda mempunyai keinginan untuk sesuatu yang manis, lebih baik untuk mempunyai gula yang nyata dan alami daripada bahan imitasi dalam ‘makanan palsu.” Dengan kata lain, ambil mangkuk besar buah segar dan lazat dan nikmati.