bakul of vegetables

Getty Images
Anda telah mendengar tentang pemakanan anda apa-apa datuk nenek anda tidak akan dikenali, tetapi ia kembali jauh dari itu. Ternyata, kami telah membuat makanan kami kurang sihat sepanjang 10,000 tahun yang lalu. Tetapi kembali kepada asas adalah semudah perjalanan ke kedai runcit.

bakul of vegetables

Getty Images
Phytonutrients

Dalam beribu-ribu tahun sejak manusia menjadi petani, kita secara tidak sengaja membiakkan pemakanan dari makanan kita, mengeluarkan dari sebatiannya yang dipanggil fitonutrien. Hanya sekarang kita sedar bahawa bahan kimia yang melindungi secara semulajadi, tumbuhan ini mungkin dapat membantu kita juga. “Kajian awal menunjukkan bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran kaya phytonutrien berpotensi untuk mengurangkan risiko obesiti, kencing manis, kanser, dan penyakit kardiovaskular, meningkatkan tenaga kita, dan memperlambat proses penuaan,” kata Jo Robinson, pengarang Makan di Wild Side. “Setiap buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai beratus-ratus fitonutrien, sebab itu orang sangat teruja dengan mereka.” Tetapi tidak semua makanan dicipta sama – anda akan mendapat punca pemakanan yang berbeza secara radikal daripada jenis jagung, epal, salad, bawang dan banyak lagi.

hijau apples

Getty Images
Epal

Epal sehari boleh menyimpan doktor – tetapi hanya jika anda memilih bijak. Pilihan yang paling berkhasiat termasuk Braeburn, Cortland, Gala, Honeycrisp, McInthosh, dan Red Delicious, dengan Granny Smiths yang berwarna hijau dan hijau, mengambil hadiah muktamad. Sekiranya anda menetap di pelbagai merah, cari mereka yang mempunyai warna yang paling dalam, dan mengunyah pada kulit serta daging. “Apel di matahari penuh menjadi merah, dan apabila kita memakannya, kita mendapat manfaat,” kata Robinson. “Orang-orang yang reddest perlu menghasilkan paling banyak fitonutrien.” Langkau Elstar, Empayar, Emas Halia, Golden Delicious dan Pink Ladies, yang boleh mempunyai sekurang-kurangnya lapan peratus daripada fitonutrien daripada epal yang lebih baik untuk anda.

artichokes in a strainer

Getty Images
Artichokes

Sayuran yang kaya dengan serat, probiotik ini adalah pilihan yang sangat baik tidak kira apa yang anda beli. Oleh itu, kunci bukan yang anda pilih, tetapi berapa cepat anda memakannya. “Hendaklah mereka dalam satu atau dua hari,” kata Robinson. “Sesetengah sayuran, seperti artichokes, adalah pernafasan berat, mereka membakar antioksidan dan gula lebih cepat daripada banyak sayuran lain.”

jagung on the cob

Getty Images
Jagung

Jagung moden adalah tinggi gula, tetapi itu tidak menjadikannya lebih ruji pada barbeku musim panas anda. Walaupun anda tidak akan menemui telinga tanpa gula di lorong-lorong penghasilan, anda boleh melakukan sendiri – dan tetamu anda – memihak dengan memilih yang diliputi dalam biji kuning. Ini mempunyai sehingga 58 kali beta-karotena – bentuk tumbuhan vitamin A yang penting untuk melindungi kulit dan mata – daripada jagung putih. Untuk memastikan nutrien optimum dalam biji, kukus atau jagung grill di dalam sekamnya daripada mengelupas dan mendidihnya, yang memindahkan banyak bahan yang baik ke dalam air memasak.

mangkuk of green lettuce

Getty Images
Lettuce

Malangnya, sayur-sayuran yang paling tidak baik adalah juga yang paling popular. Buck trend, dan aiskrim periuk renyah untuk daun hijau, hijau dan merah yang berdaun merah. “Apabila kita mengatakan makan sayur-sayuran anda, penting untuk makan merah juga,” kata Robinson. Kemudian, apabila anda tiba di rumah, merobek selada sebelum meletakkannya di dalam crisper. Perbuatan mudah beregu nilai antioksidannya. Gunakan ini sebagai asas salad anda, dan kemudian tambah bayam kale, dan herba yang segar dan segar yang mudah dimakan dalam kuantiti yang besar – Basil, cilantro, chives, dan pasli semua sangat baik. “Herba adalah tumbuhan liar yang menyamar, dan mereka sama baiknya dengan kami,” tambah Robinson.

hijau onions with bulbs

Getty Images
Bawang hijau

Batang ini, juga dikenali sebagai daun bawang, bawang biji, dan bawang salad, mempunyai 140 kali lebih banyak nutrien daripada bawang putih biasa. “Mereka adalah superfoods, dan kami tidak pernah mendengar tentang mereka,” kata Robinson. Potong mereka dalam salad, bekerja ke dalam burger, atau campurkan ke dalam hidangan telur anda. Bahagian yang paling berkhasiat adalah batang hijau, bukan mentol putih, jadi pastikan untuk makan keseluruhannya.

pic fresh off the vine

Getty Images
Peaches

Buah-buahan musim panas ini menjadikan kebijaksanaan diet konvensional di kepala, membuktikan bahawa makanan yang paling berwarna tidak selalu terbaik untuk anda. “Persik-persik putih mempunyai lebih banyak nutrien daripada yang berwarna kuning,” kata Robinson. “Itu kerana hanya beberapa fitonutrien yang berwarna-warni. Lain-lain, seperti yang terdapat dalam pic dan nektar, tidak berwarna.” Malah, varieti putih buah batu sering berkemas enam kali lebih banyak nutrien daripada yang berwarna kuning. Seperti dengan epal, pastikan untuk makan kulit – dengan tiga kali lebih banyak fitonutrien per auns daripada daging buah batu, ia adalah bahagian paling sihat.

tomato growing on vine

Getty Images
Tomato

Pepatah lama tentang perkara terbaik yang datang dalam pakej kecil tidak hanya digunakan untuk kotak hadiah. Tomato currant, yang lebih kecil daripada anggur, sangat tinggi dalam lycopene. “Itu yang melindungi sistem kardiovaskular, menghalang keradangan dan jika anda memakan pasta tomato, anda kurang mendapat matahari,” kata Robinson. “Ia melindungi kulit kita sama seperti ia melindungi kulit tomato.” Sebaik sahaja anda memilih yang paling kecil buah-buahan, periksa orang-orang yang reddest – mereka mengandungi kebanyakan lycopene, dan manfaat mereka berlipat ganda apabila dimasak.