Tanya Guy Whys: Kenapa Lelaki Menjerit?

Pada hari yang lain, saya bercakap dengan rakan sekerja lelaki di lif ketika berhenti dan teman lelakinya naik. Mereka mula bercakap antara satu sama lain dalam suara-suara ini. Mereka tidak bertarung atau ketawa – hanya mempunyai “bagaimana awak lakukan?” perbualan. Saya tahu bahawa tidak sukar untuk didengar. Mengapa orang berasa seperti mereka perlu bercakap dengan sangat kuat antara satu sama lain? –TB, Connecticut

Saya fikir ia mempunyai kaitan dengan evolusi sosial spesies. Dalam zaman rawa-rawa (lihat bangunan api, di atas), lelaki yang membuat hingar yang paling banyak adalah orang-orang yang menarik calon wanita, oleh itu memberi mereka kelebihan ketika datang ke peluang perkawinan. “Ooo-ooo-ooo Saya adalah kera berbulu besar yang memerlukan perhatian dari wanita supaya saya dapat kawin dan mengekalkan spesies ini. Saya juga kehilangan kunci saya untuk bilik mandi pekerja. Saya mempunyai banyak kopi pagi ini, bolehkah seseorang memberi saya pinjaman mereka ooo-ooo?”

Perlukan bantuan penyahkodan kelakuan lelaki? Kirimkan soalan anda ke [email protected] (subjek: Whys Guy). Surat boleh diedit untuk kejelasan dan panjang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 86