gambar

Diberkati oleh Kristina Wright

Suami saya dan saya bertelekan antara satu sama lain seperti remaja. Kami mempunyai perbualan teks yang jauh lebih daripada yang kita lakukan secara bersemuka dan ia adalah hari yang jarang berlaku di mana kita pergi lebih daripada beberapa jam tanpa menghantar mesej antara satu sama lain. Hakikatnya mengejutkan kepada rakan-rakan dan keluarga, yang telah menjadi saksi kepada komunikasi teks yang berterusan. Terlepas dari kandungannya-dan itu mungkin menu untuk makan malam, peringatan tentang jadual sekolah anak-anak kita atau “Saya sayang kamu!” – teks-teks terbang cepat dan marah dari matahari terbit hingga waktu tidur. Hakikatnya, teks telah menjadi bentuk komunikasi utama kami dalam beberapa tahun yang lalu dan ia tidak mengganggu saya sedikit. saya sukakannya.

gambar

Keindahan teks adalah ia menyederhanakan hidup kita sambil meningkatkan hubungan kita. Menghantar teks adalah lebih mudah daripada membuat panggilan telefon-apabila salah seorang daripada kita mungkin sibuk dengan kerja atau penjagaan anak-dan komunikasi bertulis adalah cara yang baik untuk mengesan maklumat yang dikongsi dari tarikh persidangan ibu bapa-guru ke senarai kedai runcit. Kami terus-menerus berulang-ulang, setiap hari, berkongsi minutiae kehidupan kita antara satu sama lain sama ada ia tentang wawancara NPR yang dia dengar dalam perjalanan untuk bekerja atau gambar anak-anak kita pada pagi pertama sekolah mereka. Pengekodan telah menjadi satu cara untuk meningkatkan komunikasi antara satu sama lain dan semakin dekat di tengah-tengah huru hayat kehidupan kita.

gambar

Teks juga memberi kita ketenangan fikiran. Saya membawa telefon saya dengan saya pada malam saya berjalan dengan anjing kami dan teks dia sekali atau dua kali semasa berjalan kaki, menghantar gambar bulan yang sangat cantik atau meminta dia untuk memberi makan kucing. Dia teks saya apabila dia tiba dengan selamat di tempat kerja pada waktu pagi, dan sekali lagi ketika dia pulang ke rumah pada waktu petang, memberikan saya masa ketibaan. Saya menulis kepadanya apabila saya menurunkan anak-anak di sekolah pada waktu pagi dan biarkan dia tahu rancangan saya selepas sekolah. Dan begitu ia pergi. Ia bukan sahaja mengenai keselamatan, ia adalah mengenai hubungan-perasaan seolah-olah keluarga kita bersama-sama, walaupun kita berada dalam pelbagai usaha kita.

Dan ya, kami juga teks satu sama lain dari bilik yang berbeza di dalam rumah. Sekiranya kedengarannya sebagai tanda peringatan mengenai hubungan yang tidak baik atau ketagihan kepada teknologi, beri saya terangkan: kita mempunyai dua anak kecil yang mengisi hari-hari (dan malam) kita dengan sembang dan cerita sendiri. Pada waktu petang, kami bekerjasama untuk membawanya ke tempat tidur. Kami saling teks semasa kami membasuh mereka dan tidur di tempat tidur, apabila mereka mampu melakukan segala-galanya sendiri tetapi masih memerlukan pengawasan. Walaupun kita berada di rumah yang sama, banyak tugas yang terlibat dalam kehidupan keluarga bermakna bahawa kita tidak biasanya bersemuka dan bersendirian sehingga selepas 9 malam pada waktu malam. Pada masa itu, terdapat beberapa butiran antara satu sama lain yang kita belum tahu. Saya merasakan seolah-olah saya telah duduk di dalam kelas sekolah menengahnya semasa dia mengajar matematik, saya tahu bagaimana lalu lintas seperti pagi dan petang, walaupun apa yang dia makan siang. Dia tahu mengenai tarikh akhir penulisan saya, telah menerima pautan ke sekeping terbitan terbaru saya dan mengetahui berapa banyak kopi yang saya ada dalam salah satu sesi penulisan saya di kedai kopi. Kita bersama walaupun kita terpisah.

gambar

Beberapa pasangan mungkin merasa seperti ini terlalu banyak menyambung, terlalu banyak berkongsi. Tetapi ini bukan perkara baru untuk kami-kami sentiasa menghalang hubungan ini dan terlibat dalam kehidupan masing-masing, menggunakan apa sahaja teknologi yang kami ada. Panggilan telefon, mel suara, e-mel, sembang video, kami telah membuat sebahagian besar daripada mereka. Dan sebelum itu, kami menulis surat dan kad. Malah, kita masih buat. Ia bukan tentang teknologi-walaupun ia mempunyai faedah-ia mengenai kebersamaan dalam apa jua bentuk yang kita boleh mendapatkannya. Kehidupan kita telah tercapai sejak kita berkahwin dan satu-satunya perkara yang telah berubah adalah cara komunikasi. Tidak ada yang seperti menghabiskan beberapa jam berbaring di sofa, memegang tangan dan bercakap tentang segala sesuatu yang ada di kepala kita. Tetapi apabila masa dan keadaan tidak membenarkannya, kami mempunyai mesej teks kami untuk menjaga kami bersama.

Dan sekarang anda perlu memberi alasan kepada saya. Saya akan teks suami saya untuk melihat apa yang dia mahu untuk makan malam dan memberitahu dia saya suka dia.

gambar