слика

Гетти Имагес

слика

На петама моје 38тх рођендан прошлог викенда, моје стопе су сада чврсто засадјене у демографском посљедњем тридесетим годинама – не обавезно добродошлица за некога са ниским јајчевим резервом чији биолошки сат изгледа џунгли још дузе. Дакле, када сам налетела на добре вести о плодности у облику студије недавно објављене у часопису Менопауза, то је био шлаг на старајућим колачима.

Ево шта сам научио: Жене које имају своје последње дете старости 33 или више година, двоструко је вероватно да ће живети 95 година од оних који заврше децу до 29. године. Зашто дугорочно напумпати? “Природна способност дјетета у старијој доби вероватно указује на то да се женски репродуктивни систем полако стара, а стога и остатак њеног тијела”, каже коаутор студије и професор медицине на Бостонском универзитету др. Тхомас Перлс.

Ово није први пут да су истраживачи дошли до сличних закључака – прошле студије показале су да жене које рађају након 40 година имају четири пута већу шансу да живе на 100. (Необично колико су ваше изгледе за стогодишњицу? из Перловог калкулатора “Живети до 100”. Очигледно ћу живети 89 година!)

Најновији налази не откривају много за оне који нас одлазе кроз помоћне репродуктивне напоре, јер се студија усредсређивала само на оне који су се природно осмислили. Али то Да примјењују се на више жена него икада – од 2006. године, око 1 од 12 првих рођених је било женама изнад 35 година, у поређењу са 1 од 100 у 1970. години. Плус, радо ћу узети било какве вијести које чине “напредну материну доба “пилула је једноставније прогутати.

Да ли сте имали децу у зрелој доби од 33 године или више? Подијелите своја искуства у коментарима.

слика

Јен Џонс Донателли

Јен Јонес Донателли је аутор и новинар чији су рад и фотографија појавили Цонде Наст Травелер, ЛА Цонфидентиал, Природно здравље, Разноврсност, Сан Франциско, Цео животни период, Чисте плоче, Тотал Беаути, и још много тога. Када не куцате дан на лаптопу, она је такође инструктор новинарства за универзитет Охајо, МедиаБистро и СториСтудио Цхицаго. Специјализујући се у свим животним стиловима и здрављу, Јен је страствен због теме о плодности – и одушевљен је што је у потпуности истражио ЦРВЕНА КЊИГА. Живи у Лос Анђелесу са својим супругом, Јоеом, и љупким љпањом Таннером.

Повезан:

Мама је избачена из ресторана за промену пелене на столу

Колико кошта да подигне дете?

“Како си?” и друге фразе које су гарантоване да постану ваши неплодни пријатељи