Први пут сам чуо за а јјимјилбанг, или корејске купке, нисам могла да вам помогнем, већ бих била заинтригирана. Пријатељи су ми рекли да је то опуштајућа врста бања где су жене доживјеле луксузне базене, сауне и третмане – све док су потпуно нуде.

Нерјешеност никада није била проблем за мене све до порођаја, када су ми растурени стомак и груди груди заузели сталан боравак на тијелу. Чак сам и покушао да подигнем дојке како бих повукао своје самопоуздање, али ме је процедура оставила збрканим, ожиљеним и конкавним грудима, тако да сам завршио било какву жељу да морам бити гола пред неким другим.

Ипак сам ишао у бање, али никада се нисам препустио третманима који су захтевали пуну голотину. Чак и мој муж ме није видио потпуно голе од 2003. године, одлуку коју је он непрекидно оспоравао тако што ме позвао да се тушијем с њим након сексуалног секса (ја сам увијек рекао не). Рекао ми је на стотине различитих начина да ме воли и нашао ме прелепо, али уверење да сам одвратан био је толико јак, чак и особа којој сам највише веровала није могла да ме избаци.

Тхе јјимјилбанг, стога, представио јединствени проблем: волео сам да се разбацујем. Стварно сам желео да искусим корејску купалицу из прве руке. Али захтев за неоткривеном голотом поставио је бању далеко изван моје зоне удобности.

Један део који је откупио био је то што је било пуно странаца, а не пријатеља и породице које бих видела из дана у дан, питајући се да ли су били исто ужаснути од мог тела као и ја. Размишљао сам о томе као пелвични преглед и прибор за груди, време када сам био у стању да се носим са излагањем себе другима и успео сам да преживим.

Чак и мој супруг није ме видео потпуно накед од 2003. године.

Све док нико у ком нисам знао је био јјимјилбанг док сам био гола, могао сам то да урадим. Губитак од странаца чинио је много више подношљивији него од људи којег сам волео. Са тим, одлучио сам да дам шанку.

Док неки јјимјилбангс само су мушки или женски, онај коме сам изабрао да идем, био је сувредан, иако су све области које су захтевале голотину биле строго одвојене. За моралну подршку, довезао сам мужа са мном. Иако ћемо провести дан, наравно, способност да унапред поделим своје страхове и упоредим причу, након што је његово присуство било невероватно утешно. Поред тога, воли и да се памперише.

У купатилу смо одабрали наше услуге и платили. Цјелодневни пријем и пилинг цијелог тела коштају само 60 долара по особи, потпуну крађу.

Имали смо кључеве кључева, одговарајући памучне одеће за не-голе заједничко подручје, и добили су чврсто упозорење да унутар базена, није дозвољена одећа. Као што је рецептор говорио, моја мантра можеш ти то је трчала на петљи у мојој глави. Мој муж, знајући колико је велики посао, питао ме да ли сам спреман.

Јако прогутао и климнуо главом. Затим смо раздвојили начине.

Окренула сам угао у женску област и одмах видела десетине голих тела. Није то било као теретана, где се људи брзо сакрили и не би имали контакт са очима. Било је у потпуности гола жена сваке године и типа тела, стојећи око говора и смеха једни с другима као да нису ни голи.

Неке жене су биле округле и грубе, као и ја, док су друге биле витке или негде између. Многе жене су биле старије, носиле су сиву срамну косу као значке части. Било је широке разноликости жена, од којих су сви изгледали опуштено на својој кожи, не сисајући у својим стомачима, не брига колико су дојиле своје груди. То је био најсренији израз женствености коју сам икада био сведок.

Знајући боље него да стојим и гледам, одлучио сам се променити. Сакрила сам се иза мојих отворених врата ормара и брзо одлепила одећу, склизнула се у мекану обућу, у нади да ме нико неће видети. Знао сам, логично, да нико није бринуо о томе како сам изгледао, али сам и прочитао вијести и запамтио релативно нову причу о моделу који снима слику голе жене у свлачионици да би се исмијала од ње на друштвеним медијима. Такве приче и размишљања о другим женама које су се могле исмевати од мене, отежавале су се одмах.

слика

Гетти

Када сам поправио, истражио сам своје окружење. Поред гардеробера су биле испразне с јако осветљеним огледалицама и стајлинг стајалиштима. Жене су пишкотале косу и наносиле сјај за усне, или само испитивале своја тела као да су сама код куће. Неке жене имале су стрије и пухасте желудине, а једна жена је јасно реконструисала груди без брадавица или исоле, али нико није изгледао самосвесно. Њихова храброст била је чудна и лепа. Шта су знали да нисам?

Близу испразношћу били су базени, блокирани кратким зидом корпе, где су жене које још нису поквариле могле да чувају своју одећу пре уласка. Знао сам изван тог зида, више се нисам могао сакрити. Жена је блокирала врата, нагнуо се да испита ноге, а не да се брине о њеној изложеној бацксиде. Као светионик, њена дупета је била светионик, позивајући ме да се придружим мојим голим сестрама.

Слађао сам се на исти начин како једем житарице или тражим вести: прво, најгори део, сачувајте најбоље за последње. Склизнуо сам кошуљу, ожиљке и отворе на отвореном, што је учинило да су ми кратке кратке чизме изгледале лако, иако сам све време држао стомак.

Гола, окренуо сам угао да уђем у базене и видим отпор: пешкире. Захвалан за пуфер, стигао сам на једну. Док сам га развио, видео сам да мали покривач не нуди много покривености. Нисам могао да је омотам око мог тела, тако да је уместо тога држао под углом преко мојих груди.

Када сам се чистила, слободно сам истраживала базене и сауне. Неки су били болно врући док су други били болно хладни, што је помогло организму у детоксикацији. Једна од сауна имала је сјајне ружичасте солне зидове, а друга је била мирисна биљкама. Сваки од њих је понудио разне здравствене предности, од којих нисам могао читати јер су написани на корејском језику.

Шетање око гола није било тако лоше, барем не толико лоше као што сам замишљао. Мало пешкир постао је живот између мене и укупне рањивости. Иако гола, нисам се осјећао потпуно изложен. Плус, већина жена је једва гледала у мој правац. То је било као нечујан код невидљивости, или – можда – прихватање.

Док сам седео у топлом базену да сачекају моју чисту услугу, помислила ми је мисао. Нисам имао шминку, ни Спанк, нити сам могао да се сакријем, али сам био потпуно фин, и можда, по први пут у свом одраслом животу, слободан сам. Изгледало је као да су остале жене купале поред мене, и то је било ослобађање. Никада нисам познавао утеху у својој кожи на тај начин.

То је био најсренији израз женствености коју сам икада био сведок.

Десно у мом заказаном времену заказивања, доста средњих година ајумма (груби превод: тетка) у црни грудњак и гажице дошли су да ме довезу. Предала сам се њеним наредбама док се окренула, преселила и натјерала моје тело по својој вољи. Док је грудну косу груднуо својом кожом, затворио сам очи у себи и ван стварности.

Шта ако дозволим мом мужу да ме види голе? Ја сам мислио. Да ли сам се стварно толико разликовао од других жена? Играо сам се са идејом да се још једном изложим човеку којем сам волео две деценије, али сам одлучио да не направим никакве брзине одлуке. Можда је то био мој страх од промене истовремено, или је можда била посљедица брзог брисања у топлим и хладним базенима, што је довело до тога да се мој мозак осећа мало мрачним. У сваком случају, нисам био спреман да себи одговорим.

Кад сам се касније поново повезао са својим мужем, насмијали смо се у необичност да се испуштамо сирове. Сазнао сам да га гутање за њега није било тако добро, као што је било за мене. Он није истражио све сауне попут мене, али се хвалио да је мушка област имала фрибер на особљу за бријање и шишање. Обојица смо се сложили да је ипак необично и понекад непријатно купатило, било је довољно интересантно да тражи повратну посету.

Касније те ноћи, у мом купатилу, мењајући се у моје пижаме, скоро сам отворио врата и дозволио мужем да ме види. Онда сам одлучио да не прођем кроз то. Још нисам толико храбар као жене које сам видела јјимјилбанг, и можда нећу бити. Али барем сада знам моћи постати голи испред других и живети да прича причу.

Пратите Редбоок на Фацебооку.