1

Ствари које те нису учиниле сад пре него што те сада плашим

слика

Гетти Имагес

Чаролије за плакање представљају знак великих депресивних поремећаја, али ако сте осетљива особа уопште, такође треба обратити пажњу на Шта те плаши. “Ако у сваком случају плачете нормално, [примећујете] да је ваш праг за плакање различит од депресије”, каже др Анита Еверетт, психијатар и председник Америчког удружења за психијатрију. “Ствари које раније ниси навикла да платиш – на пример, одређени филм, или вијест о томе да је пса комшије умрла – то је једина ствар за пазњу.”

2

Ти си нервозан …

слика

Гетти Имагес

Депресија није увијек једнака “тужна”. И Еверетт и Сумнер примећују да понекад људи који пате од депресије изгледају да су иритирани свима – и свима – око њих, и могу се изненадити због нечега што их обично не би узнемирило.

3

… Или се не осећате пуно од било чега

слика

Гетти Имагес

Осећаш се? Сумнер истиче да људи са депресијом могу показати “смањену емоционалну реактивност на догађаје” – што значи да су ствари које су вас навикле да се осећате срећно или љутито или тужно, више не добијају велики одговор.

Повезаност: 14 борби Само маме са депресијом ће разумети

4

Твоја хронична бол се погоршава

слика

Гетти Имагес

“Људи који су депресивни биће осјетљивији на бол – главобоља ће их више узнемиравати или ће се мигрене осећати оштрије”, напомиње Еверетт. “И бол који се повезује са пуно хроничних стања, попут фибромиалгије, реуматолошких стања, таквих ствари, постаје појачано.”

5

Недостају ти рокови

слика

Гетти Имагес

Сумнер истиче да депресија може проузроковати недостатак меморије и учинити људе физички спорије – оба симптома која могу изазвати велике проблеме на послу. Ако утврдите да нисте толико продуктивни као што сте били, “тада препоручујемо људима да траже стручну помоћ – када осећате да смањују вашу способност да функционишете”, каже Еверетт.

6

Не можете да се концентришете

слика

Гетти Имагес

На вашу способност да се фокусирате на задатак који је у питању такође утиче депресија, кажу Сумнер и Еверетт.

ПОВЕЗАНЕ: Мушкарци добију постпартумну депресију, превише

7

Исцрпљен си

слика

Гетти Имагес

Људи са депресијом могу постати исцрпљени “након чак и наизглед благе напоре енергије”, примећује Сумнер.

8

Ваш говор може се изменити

слика

Гетти Имагес

Депресија може утицати и на опозив речи и ниво вашег нивоа, каже Сумнер.

9

Ствари које се користе да те више не занимају

слика

Гетти Имагес

Ако је јога била врхунац своје недеље, али нисте били за месец дана, или ако вам се чини да није стало до тога да ли сте ухватили ТВ емисију коју сте некад били опседнути, то би могло бити знак да нешто није у реду . “Један од начина на који мислим на депресију јесте, нема много боје у животу”, каже Еверетт. “Изгледа да је сива или бланд”. Стручњаци се позивају на ову појаву као анхедониа, дефинисану као “губитак интереса за претходно награђиване или забавне активности”.

ПОВЕЗАН: 12 Моћне фотографије које илуструју оно што воли да трпи од анксиозности

10

Не можеш се осврнути на то

слика

Гетти Имагес

Није баш важно ако повремено – или, у реду, чак и полу-редовно – тешко се сазнате где треба преузети. Али ако ваша немогућност доношења одлуке не спречава да предузмете било какву акцију када је то заиста важно, Сумнер каже да је можда крива депресија.

ПОВЕЗАНЕ: 19 начина Анксиозност и депресија изазивају хаос на вашем телу

11

Не желиш бити свима

слика

Гетти Имагес

Људи са депресијом могу изгубити интересовање за дружење или бринути о томе како су други судећи – обоје могу довести до повлачења. Наравно, избегавајући друге људе, они само доприносе сопственом осјећају изолације, што може довести до тога да се осећају још горе.

Ако сумњате да неко ко воли може да се бави депресијом, обратите пажњу на учесталост ваших интеракција, каже Еверетт. “Ако је то пријатељ са којим нормално комуницира једном недељно, али прошло је три недеље од када сте последњи говорили, то представља прилично значајну промену”, каже она. “Будите у потрази за променама, посебно онима који би указивали на повлачење или изолацију.” Приметите нешто лоше? “Помери се према тој особи, а не далеко од њих”, каже Еверетт. “Нећете их учинити лошим питањем питајући их шта се догађа.”