Faktor terbesar dalam kejayaan kewangan anda bukanlah ukuran gaji atau gadai janji anda. Ia adalah anda. Secara lebih khusus, ini adalah emosi yang memandu anda untuk mengendalikan wang seperti yang anda lakukan – sama ada anda tupai jauh setiap sen, menghabiskan seperti gila, terobsesi atas setiap pembelian, atau hanya melekat kepala anda di dalam pasir. Kami meminta pakar wang utama untuk menjelaskan bagaimana keuntungan peribadi anda dapat membantu atau menyakiti anda – dan mendapat nasihat mereka untuk mendapatkan apa-apa jenis di landasan kewangan yang betul.

Ally Shieh adalah pesaing sejak dia mendapat elaun pertamanya. “Jika saya mempunyai wang, saya perlu mendapatkan sesuatu dengannya – sekeping gula-gula, perhiasan dari kedai,” kata pengurus teknologi maklumat berusia 33 tahun dari Los Angeles. Pada masa itu Shieh lulus dari kolej, dia adalah $ 20,000 dalam hutang, kebanyakan dari membeli pakaian bergaya, pergi bercuti mahal, dan membeli $ 40 lipsticks, semua bahagian “menjaga” dengan rakan-rakan yang kaya. Kemudian beberapa tahun yang lalu, sambil duduk dengan timbunan bil, Shieh mempunyai epiphany: “Saya telah melakukan kad kredit / pendahuluan tunai / menyemak akaun shuffle lama, cuba memindahkan keseimbangan pada kad kredit lain untuk pengenalan yang rendah kadar faedah, apabila ia hanya memukul saya – Saya tidak mahu lagi dalam hutang. Saya tidak mahu mengejar bil saya. ” Jadi dia memotong semua perbelanjaan pada solek, pakaian, dan kemewahan lain, dan memberi tumpuan kepada membayar baki kad kreditnya. Ia mengambil masa empat tahun untuk menggali lubang wangnya, dan akhirnya berhenti mengikat imej dirinya kepada harta miliknya.

Memahami apa yang menggerakkan tingkah laku anda ketika datang ke wang – apa artinya wang untuk anda, apa yang menandakan tentang anda, bagaimana perasaan anda ketika anda membelanjakan atau menyimpannya – adalah kunci untuk kesejahteraan anda, kewangan dan sebagainya. “Orang sering berfikir bahawa wang boleh mendapatkan mereka cinta, keselamatan, kawalan, kuasa, atau merendah diri,” kata jurulatih wang Olivia Mellan, pengarang Harmoni Wang. “Kadang kala memang benar, tetapi jika anda percaya dengan mitos ini terlalu banyak, anda tidak boleh membuat keputusan kewangan yang rasional, dan kedua-dua anda dan hubungan anda boleh menderita.” Jika anda benar-benar didorong oleh idea bahawa wang adalah sama dengan keselamatan, sebagai contoh, anda mungkin merasa tidak putus harapan atau panik yang tidak dapat diselamatkan. Dan pasangan yang mempunyai tabiat wang bertentangan terikat untuk mencari diri mereka terkunci dalam kekerasan yang tidak berkesudahan – melainkan mereka tidak dapat mengawal diri dari ketakutan atau keperluan yang memacu tingkah laku mereka.

Jadi apa yang membuatkan seseorang menjadi kurang ajar dan yang lain membelanjakannya? Kebanyakan kita sebenarnya adalah kombinasi jenis dengan satu sifat yang lazim (sebagai contoh, anda mungkin menjadi penyelamat rajin secara semula jadi tetapi masih ada dalam diri anda untuk berbelanja hebat sekarang, terutama sekali pada perhiasan). Dan pluralitas itu masuk akal, memandangkan keperibadian wang kita dibentuk oleh pelbagai faktor, mulai dari zaman kanak-kanak. Semak enam personaliti wang di sini untuk mencari gaya yang paling sesuai dengan ciri-ciri anda sendiri. Kemudian baca nasihat mengenai bagaimana untuk memainkan kekuatan anda, memperbaiki kelemahan anda, dan jadikan gaya anda dengan lelaki anda.

Gaya wang:
–> -> -> -> -> ->

$ Anda menyelinap popcorn anda sendiri ke dalam filem. Mengapa bayar $ 5 untuk tab mandi apabila anda boleh membayar seperlima daripada itu dengan melepaskan anda sendiri, dan menyimpan wang yang anda simpan?

$ Mengimbangi buku semak anda bukanlah tugasnya – ia menyeronokkan untuk melihat berapa banyak simpanan yang telah anda kumpulkan dari bulan ke bulan.

$ Anda hidup untuk tawar-menawar yang hebat dan suka gabung kepada kawan-kawan tentang penemuan pasaran loak terbaru anda.

Manakala orang lain melihat wang sebagai cara untuk membeli barang-barang yang baik, peniaga melihatnya sebagai cara untuk mendapatkan keselamatan. “Saya tidak fikir saya dapat mencapai titik di mana saya merasakan saya mempunyai simpanan ‘cukup’,” kata Robin Ebert, 26, seorang perunding pekerjaan di St. Louis yang merupakan penggemar kupon yang gemar. “Tidak ada angka dolar di kepala saya yang boleh saya katakan, ‘Wah, saya selamat dari segi kewangan!'” Memang, tidak kira betapa hoarder ada, dia selalu membiarkan ketakutan yang tidak rasional bahawa satu tindakan palsu atau bencana yang tidak dijangka akan meninggalkan dia yang miskin, kata Jordan Goodman, pengarang Menguasai Jenis Wang Anda.

Kekuatan Anda
+ Anda mudah hidup mengikut kemampuan anda. Melekat pada belanjawan adalah angin untuk anda, dan anda tidak akan membazirkan sepeser pun mengenai kepentingan kad kredit atau yuran bank yang keterlaluan.

+ Anda seorang pemburu tawar yang boleh berpakaian dan menghias dengan cantik di atas kasut. Sebagai contoh, Ebert memegang “parti perdagangan” dengan rakan-rakan untuk menukar “perkara yang baik yang kami simpan di belakang almari kami,” katanya..

Kelemahan anda
Berfokus pada hari esok yang selamat bermakna anda sering gagal menikmati hari ini. “Kadang-kadang saya tidak boleh menarik pencetus dan membeli sesuatu yang saya mahukan,” kata Ebert, yang masih tidak boleh mendapatkan lebih dari sepasang $ 75 tweed pump dia berjalan jauh dari dua tahun lalu.

Anda boleh terlalu konservatif dengan simpanan anda. Anda lebih suka menyimpan wang anda di dalam akaun bank yang selamat tetapi membayar faedah kerana anda tidak boleh kehilangan sesen pun.

Strategi Anda
Untuk meningkatkan masa depan kewangan anda, Mellan menyarankan, mengambil langkah-langkah bayi untuk melonggarkan. Benarkan diri anda sebuah kemewahan kecil atau gerakkan sebahagian kecil simpanan anda ke dalam stok daripada menyimpan semua dalam akaun bank berisiko rendah rendah. Mulakan dengan dana bersama yang seimbang atau ekuiti. Ini mengandungi gabungan stok dan bon, jadi mereka kurang menentu daripada dana semua saham. Dan bukannya membiarkan seluruh wang anda duduk di dalam akaun bank berminat rendah, alihkannya ke akaun simpanan di HSBC atau ING Direct – kedua-duanya kini menawarkan kadar simpanan simpanan hampir 5 peratus. Melihat bahawa tingkah laku “berisiko” seperti ini tidak semestinya membawa kepada bencana akan membantu anda menjadi lebih selesa dengan meneroka pilihan pelaburan lain yang boleh membesar telur sarang anda dan membolehkan anda menikmati wang tunai yang diperolehi.

Perlawanan Anda
Perlawanan: belanja, tuan wang
Ketidaksesuaian: penyokong, penyokong
Spender boleh menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melepaskan sedikit dan menggunakan wang untuk keseronokan. Hanya sedar bahawa, sebagai sebaliknya, anda cenderung untuk tidak bersetuju secara adil atas wang, jadi anda perlu bersedia untuk menyampaikan perbezaan anda antara satu sama lain. Penguasa wang, yang mempunyai pegangan yang sihat terhadap kewangan mereka, baik secara emosi dan praktikal, boleh membantu anda berehat dan membuat keputusan pelaburan pintar. Anda kurang mendapat kerisauan atau penimbal lain. “Ia mungkin lebih selesa dengan jenis anda sendiri, tetapi jika anda mempunyai dua tupai, tiada siapa yang boleh memberitahu mereka untuk hidup sedikit,” kata Goodman.

$ Siapa yang peduli jika anda mempunyai beg tangan? Anda berhak mendapat taka Jurulatih baru.

$ Anda suka wow kawan-kawan anda dengan hadiah hebat, tetapi dengan sayangkan mereka dengan kereta cantik dan kereta mewah anda lebih baik.

$ Anda tidak pernah bertemu dengan tawaran kad kredit yang anda tidak suka.

Membeli barang adalah balsem yang membantu pembeli merasa penting, disayangi, dan disahkan. Keperluan untuk kasih sayang atau kelulusan itu sering datang dari mempunyai ibu bapa yang tidak mampu secara emosional, atau daripada mengalami kekurangan masa kanak-kanak. Suara-suara dalaman yang membebaskan berkata kepada mereka, “Saya layak ini, saya tidak akan dinafikan lagi.” Perbelanjaan terbesar adalah pencari status yang menyamakan barang mewah dengan harga diri. Sama ada mereka mampu membelinya, beg Prada membuat mereka berasa dihormati.

Kekuatan Anda
+ Anda tahu bagaimana untuk hidup pada masa ini dan menikmati kehidupan.

+ Anda sering kali mengambil tab bar atau musim bunga untuk hadiah yang membuat teman atau pasangan merasa istimewa.

Kelemahan anda
Anda cenderung mengecewakan dan melebihi kemampuan anda.

Anda memasang hutang kad kredit dan tertipu untuk menyelamatkan, yang boleh menimbulkan bencana semasa bersara atau dalam kecemasan kewangan.

Strategi Anda
Untuk mendapatkan perbelanjaan anda di bawah kawalan, anda mesti terlebih dahulu menangani ketidakpastian yang mendorong kebiasaan anda. “Spender harus berhenti mengisi setiap lubang emosi dengan sesuatu,” kata Mellan, yang menasihatkan membina harga diri dengan cara lain. Cuba sukarela atau mengambil sukan atau hobi. Tetapi mengawal kehidupan kewangan anda dapat membuktikan rangsangan yang paling besar. “Halangan pertama ialah memberitahu diri anda bahawa anda tidak perlu membelanjakan untuk membuktikan kepada diri sendiri dan orang lain bahawa anda melakukan yang baik,” kata Shieh. “Dengan kegigihan, anda boleh keluar dari pemikiran itu – bukti saya!”

Pada tahap praktikal, anda mesti menetapkan – dan berpegang kepada – had tertentu. Simpan diari semua perbelanjaan anda selama sebulan supaya anda dapat melihat di mana anda membocorkan wang tunai dan potong. Buat anggaran, kemudian letakkan kad kredit anda dan beri diri anda elaun tunai mingguan untuk mengelakkan daripada belanja berlebihan. Dan jika anda mempunyai hutang yang serius – anda membawa keseimbangan pada kad kredit anda setiap bulan dan tidak mampu untuk membayar lebih daripada yang minimum – lihat kaunselor kredit untuk pelan pengurangan hutang (log masuk ke Yayasan Kebangsaan untuk Kaunseling Kredit di nfcc.org untuk mencari agensi yang bereputasi di kawasan anda).

Matchups anda
Perlawanan: hoarder, wang tuan
Ketidaksesuaian: membuang, menari
Penyewa (yang membantu anda membendung perbelanjaan) dan tuan wang (yang membuat anda berada di landasan yang sesuai dengan matlamat jangka panjang) mengimbangi anda. “Penimbal boleh membayar bil dan pembiaya boleh melakukan pelaburan, yang merupakan cara yang positif untuk membelanjakan wang,” kata Candace Bahr, pengasas Institut Pendidikan Kewangan Wanita. Tetapi dua pembeli adalah resipi untuk hutang yang besar, seperti kombo pemburu.

$ Anda tidak mempunyai masalah untuk mengatakan tidak kepada $ 4 latte, tetapi anda tidak boleh menahan dana hujan pada hari hujan pada TV skrin rata baru.

$ Anda melakukan usaha yang sewajarnya untuk mencari kad kredit termurah dan perjanjian terbaik di mesin basuh pinggan mangkuk … dan kemudian ambil tab untuk semua rakan anda semasa makan malam.

Binger adalah dua jenis – hoarder dan spender – dalam satu. Bingers panjang untuk keselamatan, jadi mereka meletakkan wang, tetapi kemudian gatal-gatal untuk memakan sabotase usaha mereka. “Saya baik untuk menyelamatkan,” kata Wendy Kelly, seorang doktor gigi berusia 32 tahun di Boynton Beach, FL. “Kemudian tiba-tiba saya akan pergi membeli-belah.” Sekali, Kelly menumpaskan $ 1,000, kemudian meniupnya pada hadiah percutian.

Bingeing adalah satu lagi bentuk pemanjangan, kata Mellan. Dan seperti pembeli, biri didorong untuk berbelanja hebat dengan keperluan untuk merasa diluluskan, keperluan yang datang dengan gelombang yang kuat. Mereka biasanya menyimpan perbelanjaan mereka di bawah kawalan, tetapi dalam masa yang singkat mereka membuat pembelian mewah yang mengisi semula tangki emosi – dan mengosongkan akaun bank.

Kekuatan Anda
+ Anda berada di landasan yang betul ke arah gaya kewangan yang seimbang dan seimbang.

+ Anda mempunyai naluri penyelamat; anda mengawasi wang anda.

+ Anda tidak begitu pelit dengan wang yang anda tidak boleh menikmati membelanjakannya pada diri sendiri.

Kelemahan anda
Apabila mood perbelanjaan menyerang, anda tidak hanya mencelup ke dompet anda, anda mengosongkannya.

“Saya telah baik untuk menyelamatkan supaya saya layak untuk berbelanja setiap hari dan kemudian” mentaliti memberi makan kitaran pesta pesta anda.

Strategi Anda
Pelan terbaik untuk pemain sayap adalah untuk memulakan perbelanjaan tanpa membebaskan diri sepenuhnya. Daripada melakukan pembelian berbelanja $ 1,000, ganjakan diri anda dengan sesuatu yang istimewa yang tidak banyak harganya, seperti DVD filem yang anda cintai dan lelaki anda. Apabila anda berbelanja, tetapkan had perbelanjaan, dan ambil hanya dengan banyak wang dengan anda (ya, wang tunai!). Taktik lain: Mengalihkan diri anda dari perbelanjaan. Buat perjalanan muzium atau minum kopi dengan rakan. Apa-apa sahaja yang “jams the trigger of the impulse” akan berfungsi, kata Mellan.

Matchups anda
Perlawanan: hoarder, wang tuan
Ketidaksesuaian: binger, worrier
A hoarder adalah pelengkap yang baik kepada anda kerana dia boleh memandu anda dari belanja. Sementara itu, anda boleh mengajarnya supaya lebih riang. Keseimbangan itu tidak akan datang dengan mudah dengan pembiaya atau selera lain, yang mana kedua-duanya akan telur pada kebiasaan berbelanja besar anda, dan yang membingungkan akan membuat anda dan dirinya tidak berpuas hati: Dia akan terobsesi apabila pembelian besar berikutnya akan berlaku dan anda ‘ akan membantah pemantauan setiap langkah wang anda.

$ Anda berjaga pada waktu malam yang mengecewakan bahawa anda tidak akan mempunyai wang yang cukup untuk menampung bil bulan ini.

$ Keputusan kewangan melumpuhkan anda. Walaupun hanya memilih perkhidmatan telefon bimbit adalah penyeksaan.

$ Anda membeli sebuah kereta, kemudian bersusah payah selama berbulan-bulan, tertentu yang sepatutnya anda sewa.

Semua orang bimbang tentang kewangan mereka pada satu-satu masa atau yang lain, tetapi membingungkan akan marah atas setiap langkah wang yang mereka buat – tidak kira berapa banyak wang yang mereka miliki. “Satu-satunya masa saya selesa ialah apabila bil bulanan telah dibayar,” kata Wendy Abbruscato, seorang pereka grafik dan jurugambar gitar berusia 41 tahun di Ventura, CA. “Kemudian saya segera bimbang tentang bil bulan depan.”

Kebimbangan yang obsesif ini mungkin disebabkan oleh kekurangan keyakinan dalam mengendalikan wang, dari menjadi perfeksionis, atau dari orang tua yang berhemat untuk melampau, seperti Abbruscato. “Ayah saya akan mengeluh jika saya meminta wang,” katanya, “seperti saya meminta buah pinggang.”

Kekuatan Anda
+ Satu perkara yang pasti: Kewangan anda tidak akan mengalami pengabaian – anda tidak akan terlepas tarikh bayaran bil!

+ Untuk mengelakkan masalah wang, anda lebih cenderung menggunakan penasihat kewangan, yang boleh membantu anda untuk menguruskan wang anda dengan lebih baik.

Kelemahan anda
Kebimbangan wang mengambil anda.

Anda mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan kewangan yang anda terlepas peluang seperti rebat kereta.

Strategi Anda
Mellan mencadangkan beberapa langkah untuk membantu anda berasa lebih selamat tentang masa kini dan masa depan kewangan anda. Setiap hari, tuliskan kebimbangan anda dan yang terburuk yang boleh berlaku jika ia menjadi kenyataan. Melihat ketakutan anda di atas kertas akan membantu anda berasa lebih terkawal. Mintalah rakan-rakan untuk mencadangkan perancang kewangan yang boleh mengesahkan bahawa anda membuat langkah-langkah wang pintar – atau menunjuk anda ke arah yang betul. Dan sebaik sahaja belanjawan anda ditetapkan, semak kewangan anda tidak lebih dari sebulan sekali.

Matchups anda
Perlawanan: wang sami, tuan wang
Ketidaksesuaian: membuang, menari, menoreh
Biksu wang yang sejuk dan berkembar menjadikan pasangan yang ideal untuk anda; dia tidak akan menumpahkan kesengsaraan anda dengan pembelian yang berlebihan seperti pembiaya atau binger akan, atau menggabungkan kebimbangan anda dengan pandangan yang menakutkan.

$ Anda tidak akan meminta peningkatan – memerlukan wang membuat anda berasa tamak.

$ Anda percaya keinginan untuk memecahkan wang pada nilai moral rakyat, jadi anda cuba mengelakkan berurusan dengan kewangan anda sebanyak mungkin.

$ Apabila anda mengalami kejatuhan, anda tidak boleh menunggu untuk menyingkirkannya, jadi anda menyumbangkan kepada badan amal atau membantu rakan-rakan yang diikat tunai.

“Saya rasa wang akan merosakkan saya,” kata Rachelle Mee-Chapman, seorang menteri yang berusia 36 tahun di Seattle, “jadi saya tidak mahu berurusan dengannya.” Mengendalikan wang dalam apa jua cara menjadikan biksu wang merasa seperti dia memberi kepada kuasa yang menggoda. Selalunya, sami-sami wang dibesarkan dengan keyakinan agama atau politik yang mendalam – ibu bapa mereka mengajar mereka bahawa wang adalah akar kejahatan, atau orang kaya adalah “babi kapitalis,” kata Mellan.

Kekuatan Anda
+ Anda memberi tumpuan kepada “perkara yang lebih penting dalam kehidupan” dan mempunyai nilai yang mendalam.

+ Anda mampu memberikan kedermawanan yang besar.

Kelemahan anda
Anda sering menukar diri anda, meletakkan risiko kewangan anda berisiko. Mee-Chapman mengecualikan pelanggan yang dia nasihat kurang daripada kadar yang berlaku kerana dia takut dia akan menjadi “hedonis konsumeristik,” katanya.

Keengganan anda terhadap wang menyebabkan anda mengabaikan tugas wang rutin dan mengelakkan perancangan untuk masa depan.

Strategi Anda
Nasihat Bahr untuk para rahib wang: Ingatkan diri anda bahawa wang tidak semua buruk – ia membolehkan anda menyimpan bumbung di atas kepala anda, menolong kawan, dan menyokong penyebab amal. Fikirkan Bill Gates dan Warren Buffett, yang telah menyumbangkan berbilion ringgit kepada inisiatif kesihatan dan pendidikan global yang secara literal akan mengubah dunia. Untuk berurusan dengan wang lebih mudah, letakkan kewangan anda secara autopilot sebanyak mungkin: Dapatkan gaji yang disimpan terus ke dalam akaun bank anda, dan buat potongan automatik untuk bil bulanan, simpanan dan pelaburan.

Matchups anda
Perlawanan: hoarder, worrier, master money
Ketidaksesuaian: wang sami, layan
Pelayan, pembenci, dan tuan wang semua memberi perhatian kepada wang mereka, jadi mereka boleh menjadi pengurus wang dalam keluarga. Tetapi sesiapa yang berada di akhir gaya ini terlalu terfokus pada wang yang sesuai dengan anda. Spenders terlalu materialistik, dan dengan seorang sami sami, anda berdua harus melawan kebencian anda terhadap wang.

Mengira pennies

$ Anda menggunakan kad kredit untuk kemudahan mereka, dan membayar baki penuh setiap bulan.

$ Anda mengetepikan peratusan setiap gaji untuk simpanan.

$ Anda benar-benar menyelidik pilihan pelaburan anda, tetapi jangan kalah tidur sama ada anda memilih “dana terbaik” bersama.

Untuk wang tuan, wang tunai hanyalah alat praktikal untuk hidup. Kemungkinannya, ibu bapa mereka juga tuan wang. Atau mereka menjadi tuan setelah membanteras tabiat yang terlalu banyak menumpukan atau merendahkan kecenderungan penimbal.

KEKUATAN ANDA
+ Anda boleh menyimpan dan melabur untuk matlamat jangka panjang, dan melayan diri anda tanpa melakukan overspending.

+ Anda meningkatkan gaya hidup anda apabila pendapatan anda bertambah.

KELEBIHAN ANDA
Anda mungkin merasa dibenarkan dalam memberikan nasihat kewangan yang tidak diinginkan rakan-rakan anda, yang dapat menimbulkan hubungan.

Anda enggan berpaling kepada orang lain apabila anda memerlukan nasihat kewangan – anda sepatutnya tahu semuanya!

STRATEGI ANDA
Walaupun mulia ingin “menyelamatkan” rakan-rakan berbelanja anda, ingatlah bahawa anda sudah memimpin dengan contoh. Biarkan mereka datang kepada anda untuk mendapatkan nasihat. Dan walaupun anda bangga mencari pelaburan anda sendiri, ia tidak menyakitkan untuk berunding dengan pro apabila anda membuat keputusan kewangan utama.

MATCHUPS ANDA
Perlawanan: wang tuan, penimbun, membiak, binger, sami wang, bimbang
Ketidaksesuaian: tiada!
Anda melengkapkan gaya wang kerana anda boleh menawarkan arah ke mana-mana jenis. Tetapi perlawanan satu duit yang dibuat di syurga adalah – anda meneka – dua tuan wang bersama-sama.